Termékeink

A detektor használat etikája és fortélyai

2013-08-06

A First Texas Products büszke azokra a termékekre amiket képvisel, és arra kéri Önt, hogy hozzánk hasonlóan Ön is tartsa be és hirdesse azokat az etikai és jogi fémkeresési szabályokat, amik szükségesek ahhoz, hogy eme hobbi létjogosultsága megmaradjon!

Mielőtt legközelebb belevág az újabb kalandba, jusson eszébe, hogy minden egyes alkalommal mikor detektorozni indul, Ön egy személyben képviseli EGÉSZ közösségünk! Mindenki akivel találkozik, az Ön cselekedetei alapján fog megítélni minket.

A detektor használók csoportja nem egy rejtett közösség. A tevékenység mindenki számára jól látható és jól ismert. Ehhez mérten kell Önnek is viselkednie. Megtanulni a megfelelő ásási technikákat és betartani az etikai kódexünk. A nem megfelelő, vagy ügyetlen ásási műveletek évekig nem "gyógyulnak be" a földön, ezen felül tovább rontják eme tevékenység hírnevét. Ez csak egy irányba vezethet: szigorúbb törvények és szabályozások. Még a legkívülesőbb területeknél is fontos, hogy ne hagyjon nyomot arról, hogy Ön ott járt.

Ismerje meg a fémdetektor használatára vonatkozó helyi szabályozásokat, különösen az állami tulajdonban lévő földterületekre vonatkozókat! Lépjen kapcsolatba a városi/megyei közterület fenntartó hivatalokkal és érdeklődjön a fémkeresésre vonatkozó helyi előírásokról, MIELŐTT keresni indul! Ugyanígy járjon el azoknál az állami hivataloknál, amelyek egyes területek földjeit ÉS vizeit felügyelik!

Amennyiben Ön magánterületen használná detektorát, köteles idő előtt engedélyt kérni a terület tulajdonosától, továbbá pontosan meg kell ismernie a tulajdon földrajzi határait. Lépjen kapcsolatba a megfelelő megyei (járási) hivatallal, és informálódjon a tulajdoni viszonyokról, és ha lehetséges, szerezzen be erről egy hiteles térképet. A magántulajdon megsértése igen költséges büntetéseket vonhat maga után. A törvény ismeretének hiánya nem felmentő ok! Amint ismeretébe került azon terület tulajdonosának neve és címe, akitől engedélyt tud kérni a kereséshez, látogassa meg! Mutatkozzon be, fejtse ki neki, hogy miért kereste meg, majd kérje meg, hogy végezhessen fémkeresési tevékenységet a területén.

Magyarázza el neki hogy miből is áll ez a tevékenység és hogy körültekintően fog eljárni! Mindig legyen udvarias, még visszautasítás esetén is! Amennyiben megkapta az engedélyt, derítse ki mikre kell még figyelni! Kérdezze meg, hol parkolhat járművével, van -e olyan rész amit kerülnie kell, stb. Mindenek felett azonban a legfontosabb, hogy jó viszonyt tartson fenn a tulajdonossal, hogy elnyerje a bizalmát Ön és tevékenysége felől. Gyakran előfordulhat, hogy más is használja a területet, pl. vadászok. A veteményeseken értelemszerűen földművelőkre kell számítani, az ott előforduló épületeket pedig valószínűleg munkások, vagy családok bérlik. Ha az Ön cselekedetei az ott tartózkodók nem tetszését váltja ki, azok valószínűleg a tulajdonosnak sem tetszenének, ami megint csak nem vet jó fényt a detektorozókra. Előfordulhat, hogy távozásra szólítják fel Önt. Mikor Ön magántulajdonon tartózkodik, tevékenységének és viselkedésének makulátlannak kell maradnia! A tulajdonos elvárásai ilyenkor minden felett állnak. Mindez ugyanígy igaz a városi parkokra, vagy iskolai udvarokra. Több olyan város van, amely betiltotta a közterületen való fémkeresést, és legtöbb esetben ez azért következett be, mert egy óvatlan detektor használó kiásott üregeket és szemetet hagyott maga után. Mindig tartsa tiszteletben a földterület tulajdonosát!

Az Ön detektorához elválaszthatatlanul kapcsolódik a céltárgyak észlelésének és kiásásának etikus felelőssége. Az Ön tevékenységei minden esetben kihatással lesznek arra, hogy a közszemléletbe miként tűnik fel a detektorozás, mint fogalom, ezért mindig ügyeljen arra, hogy a legjobb színben állítsa be magát! Érdemes felkeresni egy helyi kereskedőt, vagy detektoros klubbot a közelben. Ők minden bizonnyal tudnak felvilágosítást adni a legújabb törvényekről és szabályozásokról, továbbá hasznos praktikákat is elleshet tőlük. Ha lehetősége van egy klubba belépni, az nagyban segíti a közösséget, hogy a detektorozást egy elismert tevékenységgé tegyék. Viselje büszkén a felelősséget!

ETIKAI IRÁNYELVEK
 1. Minden esetben nézzen utána a fémdetektor használatra vonatkozó állami és önkormányzati törvényeknek!
 2. Tisztelje a földterület tulajdonosát és minden esetben kérjen engedélyt, mielőtt magántulajdonra tér!
 3. Minden esetben ásson körültekintően! Töltsön fel minden kiásott üreget és ne okozzon semmiféle kárt!
 4. Mindig szedje össze a szemetet! Legyen tisztább a terület, mint mielőtt Ön ott járt!
 5. Becsülje és védje a természetet, annak élővilágát és a magántulajdoni viszonyokat!
 6. Tekintse magát minden detektor használó nagykövetjeként! Legyen mindig figyelmes, megfontolt és udvarias!
 7. Soha ne okozzon kárt semmilyen történelmileg, vagy régészetileg jelentős tárgyban, továbbá ne is sajátítsa ki azokat!
 8. Mindig hagyja a kapukat úgy ahogy voltak! Sose mozdítson el táblákat, vagy szerszámokat!
 9. Ne okozzon kárt semmilyen tulajdonban, épületben, legyen az akár egy szellemváros, vagy egy elhagyatott épület!
JAVASOLT ÁSÁSI MÓDSZEREK

1. Módszer (Vizsgálódásos)

Ezt a módszert akkor használja, ha a céltárgy sekély mélységben helyezkedik el (2-8 cm), továbbá ha a talaj száraz, és ha a pázsitban potenciálisan okozható kár magas. Ezen metódushoz elkél egy kis gyakorlat, ugyanakkor sokkal kevesebb kárt okoz, mint a 2-es módszer.

A céltárgy (minél pontosabb) behatárolását követően vegyen magához egy "szondaként" használható szerszámot, majd nyomja le azt a talajba! Ez a szerszám lehet egy jégcsákány, vagy egy kisebb csavarhúzó is, lehetőleg minél tompább végű, hogy ne karcolja meg a céltárgyat. Ezt követően helyezze a célszerszámot a bemért tárgy középpontja felé, majd végezzen óvatos körző mozgást, hogy a talaj megnyíljon. Ezután nyúljon a céltárgy alá a szerszámmal megfelelő szögben, és emelgesse ki azt a felszín felé! Végül kotorja vissza a kikapart földet, majd végül gyakoroljon nyomást a tenyerével a nyílás körül, hogy az megfelelően bezáruljon!

2. Módszer (Kivájás)

Ezt a módszert csak ott használja, ahol engedélyezett. Ajánljuk erdei környezetre, mezőkre, és nedves talajra. Kemény talajszerkezetű száraz talajnál ettől a művelettől könnyedén megsérülhet a pázsit gyökérzete, ami hosszú ideig besárgult fűcsomókat eredményez. Ez borzasztó látványt nyújt, és határozattan ellenjavallt!

A céltárgy behatárolását követően vájjon (ásó vagy egy vastag kés segítségével) egy félhold-alakú 10x10 – 12x12 cm átmérőjű és mélységű tömböt a földből, a behatárolt céltárgy körül! A vágás iránya legyen egyenes és egyenletes, de a tömb egyik oldalát ne válasszuk el a földtől! Így, hogy nem egy egész tömböt vájunk ki, könnyedén vissza tudjuk majd helyezni a föld darabkát, továbbá megakadályozhatjuk, hogy a fűnyíró kirántsa azt, vagy hogy a céltárgy megkarcolódjon. Legfontosabb viszont az, hogy a gyökér sértetlen marad, így a pázsit tovább élhet és zöldellhet.

Vágást követően nyúljon alá a földtömbnek késével vagy ásójával, majd óvatosan hajtsa azt hátra! Kutassa át a földdarabkát és a vájatot is, hogy megtalálja a céltárgyat! Amennyiben a céltárgy a földdarabkában helyezkedik el, óvatosan piszkálja ki azt a helyéről, ügyelve arra, hogy ne okozzunk kárt a gyökerekben. Ha a céltárgy a vájatban van, de nem látszik, használjunk elektronikus pinpointert, vagy szondázzuk meg az üreg fenekét és oldalait, amíg meg rá nem bukkanunk! Ha esetleg tovább kéne ásni, gyűjtsük egy helyre a kiásott földet, hogy utána vissza tudjuk majd helyezni azt! Érdemes egy rongylapra rakosgatni a földet, hogy minél tisztábban tarthassuk a környezetet és könnyebb legyen visszatölteni a vájatot. Helyezzen vissza minden kiásott földet, majd hajtsa vissza a tömböt szorosan, végül cipőtalppal nyomkodja le, hogy kiszoruljon a levegő is alóla! Ha ezt helyesen csináltuk, nyoma se lesz az ásásnak, a pázsit pedig sértetlen marad.

Kellemes keresőzést kívánunk!

Figyelem!

Kérjük, hogy mindig a hatályos jogszabályoknak és törvényeknek megfelelően járjon el, ha fémkeresőt használ, és az alábbiakat mindig tartsa szemelőtt:

 • Mindig legyen tisztában a keresőzésre vonatkozó törvényekkel!
 • Tartsa tiszteletben a magánterületre vonatkozó szabályokat, és kérje a tulajdonos engedélyét a keresőzéshez!
 • Mindig temesse vissza a kiásott gödröket, és a megtalált szemetet vigye haza!Semmilyen formában ne károsítsa a természeti és az épített környezetet!
 • Soha ne tegyen kárt történeti vagy régészeti leletekben, területekben!
 • Lehet, hogy valaki minden fémkeresőst az Ön tevékenysége alapján fog megítélni!

A mohácsi csatatér kutatása

OTP áruvásárlási kölcsön

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fémdetektort?

Detektorok összehasonlító táblázata

Hírlevél feliratkozás

NAIH-77478/2014.

Facebook

Fémkeresők működés közben