Termékeink

A megfelelő fémdetektor kiválasztásának főbb szempontjai

A megfelelő fémdetektor kiválasztásának főbb szempontjai

 

1. Milyen tárgyakat szeretne keresni a detektorral?

Azért fontos már a vásárlás előtt tudni, hogy milyen tárgyakat szeretne keresni, mert ezáltal lehet eldönteni, hogy milyen frekvenciájú gép a legmegfelelőbb számunkra.

Ha egy gép alacsony frekvencián dolgozik (XP Adventis 2, XP G-Max II, Fisher F11, Fisher F22, Fisher F44, stb.), akkor jellemzően mélyről érzékeli a tárgyakat, viszont az apróbb (0,1-1 gramm) tárgyakat hajlamos elhagyni. Továbbá a magasfeszültség, a különböző elektromos kábelek, valamint a talaj salak és ásvány tartalma zavaróbb az alacsony frekvenciás detektorok számára. Ha ezeket hajlandóak vagyunk elfogadni, akkor viszont élvezhetjük a jó mélység adta előnyöket.

A magas frekvenciás gépeket (XP Gold Maxx Power, Fisher Gold Bug, Fisher F19, Teknetics G2, stb.) elsősorban arany és apró tárgyakhoz fejlesztették ki. Nincs túlságosan nagy behatolási mélységük, viszont a pásztázott rétegből a legapróbb (0,1 gramm) tárgyat is biztosan jelzik, ezért például arany keresésre tökéletesek. Nagy előnyük, hogy az elektromos interferencia rendkívül csekély módon zavarja, így nyugodtan be lehet menni a magasfeszültségű villanyoszlopok alá, azok közelsége nem okoz zavart a detektorok működésében. A magas frekvenciás fémkeresők biztosabban szelektálnak még a fémmel és salakkal szennyezett talajon is. Előszeretettel használják ezeket a típusú gépeket a strandokon is, elhagyott ékszerek után kutatva a parton és a sekélyebb (mellig érő) vízben egyaránt. Utóbbi esetben az irányító egységet eltávolítják a nyélről és külön „úsztatják” azt.

Vannak azonban olyan detektorok, amik szinte bármilyen terepen megfelelőek lehetnek, köszönhetően a változtatható vagy automatikusan változó működési frekvenciájuknak. Ilyen univerzális gépek az XP Deus, a Minelab E-Track, valamint annak egy egyszerűsített változata, a Minelab Safari.

 

2. Hol szeretné használni a detektort?

A kérdés elsősorban arra vonatkozik, hogy szárazföldön, vízen, esetleg mindkettőn szeretné-e használni a detektort.  A vízi fémkeresőzés is történhet búvárkodás közben vagy a parthoz közel, legfőképpen strandokon.

A búvárkodás során használatos fémkeresők (Fisher 1280-X Aquanaut, Fisher CZ-21 Quick Silver, Minelab Excalibur II.) általában gyengébb szelektálással rendelkeznek, így korlátozott a szárazföldön vagy strandon történő használatuk. Előnyük, hogy jóval mélyebben is lehet velük keresőzni, mivel speciálisan a nagyobb nyomás elviselésére lettek tervezve.

A partközeli keresésnél használt, vízálló fémkeresők (Minelab CTX-3030) javasoltak a strandokra, mivel ezek rendelkeznek szelektálással, így kevesebbszer fordul elő, hogy nem kívánt tárgyat ásunk ki. Ezek a detektorok szárazföldön és – maximum 3 méteres mélységig – vízben egyaránt használhatók (minden típusnál jelölik a max. vízmélységet), de ezzel együtt sajnos több a lehetőségük a meghibásodásra is. Ez addig nem okoz problémát, míg rendeltetésszerűen használjuk és garanciális a detektorunk, viszont a garancia letelte után már nem kevés plusz költségünk lehet belőle, ha nem figyelünk, és nem tartjuk be a detektor használatára vonatkozó előírásokat.

A szárazföldi keresőzéshez már rengetegféle detektor áll rendelkezésünkre. Válogathatunk a kis és nagy frekvenciás, a digitális kijelzővel rendelkező vagy potméteres, a DD vagy koncentrikus tekercsel gyártott gépek között. A döntésünket ezért további szempontok szerint is meg kell vizsgálni, melyeket a következőkben ismertetünk.

 

3. Mekkora tapasztalata van a fémdetektorok használatát illetően?

Erre az információra azért van szükség, mert egy nem megfelelő döntéssel könnyen el lehet venni mindenki kedvét a fémkeresőzéstől. Egy kezdő kezébe – hacsak nincs rendkívüli türelme és kitartása – nem feltétlenül a legbonyolultabb gépet kell adni. Tehát az úgymond belépő szintű gépek (Teknetics EuroTek, Fisher F2, Fisher F11, Minelab Go-Find 20, stb.) tökéletesen megfelelnek elsőre, mivel rendkívül könnyű a kezelésük (ezért szokták gyerekek számára is ajánlani), és tiszta, értelmezhető találati jeleket adnak. Továbbá ezek a detektorok mind rendelkeznek digitális kijelzéssel, ami megkönnyíti a használatukat (a digitális kijelzésnek vannak hátrányai is, amit később említünk, de jelen esetben ezek elhanyagolhatóak). Természetesen a tudásuk elmarad a professzionális gépeké mögött, de arra tökéletesek, hogy megmutassák a használónak, hogy miről is szól ez a hobbi.

 

4. Milyen típusú detektort szeretne?

Itt elsősorban azt kell eldönteni, hogy digitális kijelzés legyen a gépen, vagy manuálisan történjen a beállítás, illetve, hogy a továbbiakban csak a fülünkkel szeretnénk figyelemmel kísérni a jeleket, vagy a digitális kijelzőn is. A digitális kijelző segítség ugyan, de nem szabad kizárólag arra hagyatkozni. Azzal tisztában kell lenni, hogy a numerikus céltárgy azonosítás (a detektorok kijelzőjén általában középen található két számjegy) nem 100%-os. Tehát amikor a gép hanggal jelez, előfordulhat, hogy a kijelző még nem mutat semmit. Ez attól van, hogy ha a teljes érzékelési mélységet 100%-nak tekintjük, akkor a kijelző csak kb. 80%-tól fog mutatni számot. Tehát, ha kizárólag erre hagyatkozunk, 20%-ot veszítünk. Meg kell tanulnunk tehát, hogy a keresőzésben az egyik legfontosabb, hogy a fülünkre hagyatkozzunk leginkább. Nagy előnye a digitális kijelzésnek a potméteres vezérléssel szemben, hogy a detektort minden esetben nagyon pontosan be lehet állítani, akár saját programra is. Viszont tudni kell, hogy egy potméteres detektor szervizelése gyorsabb és jóval alacsonyabb költséggel jár, mint egy digitális fémkeresőé. Itt nagyon sokat számít a megszokás, hogy ki mivel tanulta és kedvelte meg ezt a hobbit, mivel az első választásunk – hogy digitális vagy manuális –, hosszú időre belénk rögzül.

 

5. Mennyit engedhet meg magának a hobbira?

Ez mindig egy kényes kérdés. Ajánlatos az anyagi lehetőségeinkhez mérten a legjobb detektort megvásárolni. A gép tudásáért itt is súlyosan fizetni kell, mivel egy belépő szintű gép ára 60-100 ezer forint, míg egy felső kategóriás gép ára elérheti az 500-600 ezer forintot is. Tisztában kell lenni azonban azzal is, hogy a kezdő és profi gépek között nagy tudásbeli különbségek vannak.

Ha valaki most fog életében először fémdetektort a kezében, érdemes egy belépő szintű géppel kezdenie.  Később, ha úgy gondolja, megtetszett neki a fémkeresőzés, akkor még mindig válthat egy komolyabb gépre. Természetesen kezdhet valaki egy professzionális detektorral is, de ez esetben több időbe kerül annak használatát elsajátítani, viszont megspórolja azt a pénzt, amit a belépő szintű gépen veszítene.

 

6. Alapvető keresős szabályok, amiket érdemes betartani!

 • Mindig legyen tisztában a keresőzésre vonatkozó törvényekkel!
 • Tartsa tiszteletben a magánterületre vonatkozó szabályokat, és kérje a tulajdonos engedélyét a keresőzéshez!
 • Mindig temesse vissza a kiásott gödröket, és a megtalált szemetet vigye haza! Semmilyen formában ne károsítsa a természeti és az épített környezetet!
 • Soha ne tegyen kárt történeti vagy régészeti leletekben, területekben!
 • Lehet, hogy valaki minden fémkeresőst az Ön tevékenysége alapján fog megítélni!

 

7. Pár technikai apróság, amit szintén érdemes megfogadni:

 • Ha lehet, mindig használjunk fejhallgatót, ugyanis sokkal jobban meghalljuk a tiszta, mély jeleket, mint a detektor hangszóróján, illetve a detektorunkat is tovább tudjuk majd használni ugyanazzal az elemmel, mivel kevesebb feszültség szükséges a fejhallgató működtetéséhez, mint a gép hangszórójához.
 • A detektorok kábelére mindig nagyon vigyázzunk, és ne törjük, csavargassuk folyamatosan, mivel az károsítja a vezetékeket és az árnyékolást. Ha sérül a kábel, minden mozdulatnál fals hangokat produkál, ami lehetetlenné teszi a fémkeresőzést. Továbbá az ilyen okból adódó hibákért a gyártók nem vállalnak garanciát.
 • Amelyik detektornak nincs gyári akkumulátora, azt nem érdemes 9 voltos és 1,5 voltos AA akkumulátorokkal használni. Jobb teljesítményt nyújt, ha alkáli, tartós, jó minőségű elemeket rakunk a gépünkbe. Többe kerül ugyan, ha elemekkel használjuk, de meghálálja és normál használat mellett (napi 6-7 óra) egy hétig is bírja.
 • Ha lehetséges, mindig legyen a fejen tekercsvédő, mert jelentősen meg tudja hosszabbítani a fej élettartamát. A detektor tekercs nem éppen olcsó, ezért vigyázzunk rá! Sok gyártó alapból adja a megvásárolt tekercshez, de vannak, amelyeknél ezt külön lehet megvásárolni. Megéri azonban, mivel töredéke az ára egy új tekercshez képest.
 • Ha lehet, esővédő mindig legyen a detektoron, mert nem csak a nedvességtől, hanem a portól is megvédi azt, ezáltal hosszú ideig hibátlan maradhat a gépünk.
 • A pinpointerről megoszlanak a vélemények. Valaki annak a pártján áll, hogy felesleges, csak gyakorlat szükséges a találat behatárolásához, valaki pedig feltétlen híve, mivel jelentősen meg tudja gyorsítani a kiásást és a tárgy behatárolását (főleg erdőben). Mindenképpen érdemes kipróbálni a használatát!
 • Ha megoldható, a detektorunkat soha ne vigyük hirtelen a hidegből a meleg szobába, ugyanis a lecsapódó pára károsíthatja az elektronikát.
 • Amennyiben a nem vízre tervezett fémkeresőt vízi keresőzésre használja, óvatosan járjon el (megfelelő szigetelés), mivel az ebből adódó problémákra nem vonatkozik a garancia.

 

Készítettünk egy táblázatot, amely alapján össze tudja hasonlítani a népszerűbb detektorokat. A kezdés szempontjából összeszedtük a legfontosabb információkat, de ez korántsem teljes. A fémdetektor nevére kattintva bővebb leírását olvashat az adott modellről. Amennyiben még ezek után is lenne kérdése, keressen meg minket telefonon, e-mailben vagy akár személyesen is a győri üzletünkben.

A Magyarországon megvásárolható XP, Minelab, Fisher, Teknetics, Bounty Hunter, valamint Makro fémdetektorok és kiegészítők rajtunk keresztül kerülnek a hazai üzletekbe. Kérjük, ha valami nem megfelelően jutott el Önhöz, vagy bármilyen panasza, illetve kérdése van az említett detektorokkal kapcsolatban, és nem talált rá kielégítő választ, jelezze felénk, hogy megfelelően tudjunk eljárni, megoldást találni!

További aktuális információkat és érdekességeket talál a facebook oldalunkon. Amennyiben pedig feliratkozik a weblapon található hírlevélre, mindig elsők között értesül a friss hírekről, akciókról!

Figyelem!

Kérjük, hogy mindig a hatályos jogszabályoknak és törvényeknek megfelelően járjon el, ha fémkeresőt használ, és az alábbiakat mindig tartsa szemelőtt:

 • Mindig legyen tisztában a keresőzésre vonatkozó törvényekkel!
 • Tartsa tiszteletben a magánterületre vonatkozó szabályokat, és kérje a tulajdonos engedélyét a keresőzéshez!
 • Mindig temesse vissza a kiásott gödröket, és a megtalált szemetet vigye haza!Semmilyen formában ne károsítsa a természeti és az épített környezetet!
 • Soha ne tegyen kárt történeti vagy régészeti leletekben, területekben!
 • Lehet, hogy valaki minden fémkeresőst az Ön tevékenysége alapján fog megítélni!

A mohácsi csatatér kutatása

OTP áruvásárlási kölcsön

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fémdetektort?

Detektorok összehasonlító táblázata

Hírlevél feliratkozás

NAIH-77478/2014.

Facebook

Fémkeresők működés közben