Termékeink

Aranykeresés egy VLF fémdetektorral

Aranykeresés egy VLF aranykereső géppel – gyors áttekintés


A domboldalak a legjobb helyek a fémdetektorral való aranykereséshez, mert sem az iszap, sem a vízsodrás nem tudja annyira letisztítani ezeket a területeket, mint ahogy a folyóknál megtörténik. Valamint a domboldalakon található arany, nem messze a forrásától, általában nagyobb, és ennél fogva könnyebben megtalálható, mint a vízmosta arany, amely az áradások során a kavicshordalékos folyómederben történő sodródáskor darabokra törik és elhasználódik.

Az arany értékes, hiszen egy ritkaságról van szó. Még egy jó aranytermelő vidéken is gyakran akár egy napot is eltölthetsz úgy, hogy nem találsz aranyat. Eközben más fémekből készült darabkákat ásol ki – madársörétet, töltényeket és pisztolygolyókat, amelyek korábbi céltárgy kereső gyakorlásból maradtak ott, rozsdás szögesdrót darabokat, fém szemeteslapátot és más bányászatban használt eszközt, rozsdás konzervdobozt, stb. „Ásványosodott kövek" – olyan kövek, amelyek vas-oxid koncentrációt tartalmaznak, amely, amikor elhaladsz felette, fémként jelzi – szintén kellemetlenségnek számítanak sok helyen, ahol arany is található.

Ha már órák óta nem találsz aranyat, és azon kezdesz el gondolkodni, hogy valami gond lehet a fémdetektoroddal, vagy esetleg rosszul használod, itt a legfontosabb kiinduló pont: ha kis fémhulladékokat ásol ki, akkor, ha aranyrögök felett keresgéltél volna a detektorral, azokat is kiástad volna.

Amikor egy olyan tárgyat észlel, ami aranynak hangzik, legtöbbször vas vagy ásványosodott kő. Az okos aranykeresők egy erős mágnest is maguknál hordanak, amit a földbe dugnak egy tárgy észlelésekor. A mágnes vonzza a vasat és általában az ásványosodott köveket is. Még ha ki is emelted a vas vagy ásványosodott kődarabokat, mindig ellenőrizd újra a terepet, hátha találsz aranyat (amit természetesen a mágnes nem vonz). Egy aranykereső inkább használ mágnest, mint diszkriminációs módot.
A legtöbb aranyrög nagyon kicsi, és legtöbbször olyan talajban található, amelynek vas-oxid ásványai magasak. Ennélfogva, egy komoly aranykereséshez szükség van egy detektorra, amely érzékenysége magas, valamint valós talajegyensúlyt mutató all-metal funkcióval rendelkezik. Indítsd el a gépet olyan magas érzékenységen, hogy hallj zajokat a talajásványokból, és tanuld meg, hogy mit hallasz. A legtöbb kereső a fejhallgatót preferálja, hacsak biztonsági okok (pl. csörgőkígyók) felül nem írják azt. A tekercset mozgasd lassan és tudatosan, óvatosan kontrollálva a talaj feletti magasságát, hogy leredukálhasd a talajban lévő vasásványok zaját. Ha talajzajt hallasz, a talajegyensúly beállítás lehet, hogy nem jó, így azt újra be kell állítani. Vannak olyan területek, ahol a talaj rövid távon is változik, ezért nagyon oda kell figyelned a talajegyensúlyra.

Néhány detektor jelzi a talajban található vas-ásványosodás mértékét. A vízmosta lelőhelyeken az aranyat általában vas-ásványokkal társítják, különösen a mágneses fekete homokkal. Ha tudod, hogy a keresőhelyeden ez a helyzet áll fenn, azzal maximalizálhatod az arany találataidat, ha azokra a területekre koncentrálsz, ahol a kijelző magasabb mértékű vas-ásványosodást mutat.

Hol keressek aranyat?

Már bizonyára tudod, melyek azok az aranylelőhelyek, amelyek érdekelnek. Egyesek inkább a legközelebbi aranytermelő vidékeken szeretnek kutatni, mások pedig arany túrákra indulnak Alaszkába vagy Ausztráliába, ahol van pár kimagaslóan jó aranylelőhely.

Mindannyian hallottuk már a mondást, hogy „az arany ott van, ahol megtalálod". Van néhány hely, ahol tényleg van arany, de a világ összes többi részén nincs. Ritka, hogy egy új, fémdetektoros aranylelőhelyet felfedeznek. Ezek a felfedezések amúgy is általában geofizikai feltárások, kutatások, és nem egy szerencsés fémdetektorosnak köszönhető. Keress olyan helyeket, ahol mások már találtak aranyat.

Ne keress olyan helyeken, ahova nem tartozol. Tanuld meg felismerni az aranykereső helyeket, és ne keress ott addig, míg meg nem kapod a tulajdonos engedélyét. Az USA-ban az aranykereső klubok és szervezetek általában rendelkeznek ilyen helyekkel, ahol a tagok szabadon keresgélhetnek. Az USA nyugati részén vannak olyan, jelenleg nem birtokolt területek, ahol a múltban találtak aranyat – ezek a Földhasználati Hivatal és a Nemzeti Erdő területén helyezkednek el. A fémdetektorral történő aranykeresés általában engedélyezett ezeken a területeken. Magánterületeken, illetve bányaterületeken a kereséshez lehet, hogy megadja a tulajdonos az engedélyt, egészen addig, amíg biztosítod afelől, hogy nem teszel tönkre semmit, nem hagysz kiásott gödröket, és nem teszed felelőssé a tulajdonost az esetleges balesetekért. Ha ez nem sikerülne, írd körül a tulajdonosnak, hogy mit és hol találtál, ezzel növelve a tulajdonos szemében az ingatlanának geológiai értékét. Azt is felajánlhatod neki, hogy a kiásott fémhulladékokat és ásványosodott köveket összegyűjtöd neki ahelyett, hogy otthagynád: ezzel tovább növeled a terület használhatóságát a későbbi keresésekkor. A megtalált tárgyak bizonyos százalékának felajánlása általában nem működő stratégia, mert több bizalmat igényel, mint amennyi az emberekben van. Emellett, a nyersarany (nem úgy, mint az érmék) nem olyasvalami, amelyet csak úgy szét lehet osztani fix százalékban.

 

Geológia, arany és ásványok

Egyfrekvenciás VLF „aranymasinák” 

Egy VLF fémdetektor használata: technikák

Különféle tárgyak 

A mi „aranymasináink”

Figyelem!

Kérjük, hogy mindig a hatályos jogszabályoknak és törvényeknek megfelelően járjon el, ha fémkeresőt használ, és az alábbiakat mindig tartsa szemelőtt:

  • Mindig legyen tisztában a keresőzésre vonatkozó törvényekkel!
  • Tartsa tiszteletben a magánterületre vonatkozó szabályokat, és kérje a tulajdonos engedélyét a keresőzéshez!
  • Mindig temesse vissza a kiásott gödröket, és a megtalált szemetet vigye haza!Semmilyen formában ne károsítsa a természeti és az épített környezetet!
  • Soha ne tegyen kárt történeti vagy régészeti leletekben, területekben!
  • Lehet, hogy valaki minden fémkeresőst az Ön tevékenysége alapján fog megítélni!

A mohácsi csatatér kutatása

OTP áruvásárlási kölcsön

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fémdetektort?

Detektorok összehasonlító táblázata

Hírlevél feliratkozás

NAIH-77478/2014.

Facebook

Fémkeresők működés közben