Termékeink

Detektoros szótár

All Metal:

Minden fémre ugyanúgy fog jelezni a gépünk. Általában All Metal módban mélyebbre lát a gépünk viszont hátránya, hogy mindenre ugyanolyan hanggal fog jelezni, így maximum a kijelző ID számával tudjuk megkülönböztetni a talált tárgy anyagát, de ezt sem minden modellen.

Audio response:

Jelfelerősítés az XP Deus gépeken. A mélyen fekvő tárgyak hangjelzéseit felerősíti, hogy jobban halljuk, észleljük, ugyanis minél mélyebben van egy tárgy, annál kisebb, halványabb jelet fogunk kapni tőle. Vigyázni kell azonban, mert a fals jeleket is erősíti.

DD tekercs:

A detektor fejben kettő ugyanolyan tekercs van egymás mellett. Előnye a jó mélység és szelektálás. Hátránya, hogy általában jóval drágább, mint a koncentrikus tekercs.

Elektromos interferencia:

Azok a külső elektromos zavarok összefoglaló neve, amelyek gátolják a detektorok tökéletes működését. Ilyenkor lehetőségünk van, hogy csökkentünk a gépünk érzékenységét, Ground Balance-ot, vagy növeljük a működési frekvenciát, esetleg igyekszünk minél távolabb kerülni a zavaró elektromos jeltől.

FBS technológia:

Kifejezetten a Minelab detektorokra jellemző (E-Track, Safari). Lényege, hogy a detektor nem egy működési frekvencián dolgozik 1 és 100 Khz. között 28 frekvencián egyszerre. Nagy előnye, hogy kis- és nagyméretű tárgyakra egyaránt tökéletesen használható. Hátránya viszont, hogy nem szabad sietni vele, időt kell hagyni, hogy a detektor megfelelően át tudja pásztázni a területet. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy ugyanannyi idő alatt egyazon terület 3/4-ét tudjuk átnézni vele, mint egy 1 frekvenciás géppel.

Fe3O4:

Így jelölik több gépen a vasoxid szennyeződés mértékét a talajban. Minél nagyobb ez az érték, annál jobban emelnünk kell a Ground Balance-ot.

Gain:

Több detektoron, főleg aranykeresőkön így jelölik az érzékenységet. Tehát a Sensitivity helyett ezzel állítjuk érzékenyebbre vagy csökkentjük az érzékenységet a detektoron. Minelab gépeknél pedig a jelfelerősítést jelenti, tehát a mélyen fekvő tárgyak hangjelzését erősíti fel ez a beállítás.

Ground Balance (GB):

Az egyik legfontosabb beállítás a detektorokon. Ezzel tudjuk a föld ásványosságához hozzáállítani a gépünket.  Minél jobban megemeljük az értéket, annál jobban szűri a talajban lévő ásványokat és szennyeződéseket. Kevésbé ad fals hangokat, és tisztábban jelzi a „jó” hangot, viszont ez esetben a behatolási mélység kisebb, mint egy alacsonyra állított Ground értéknél.  Alacsony Ground értéknél viszont számolnunk kell több fals hanggal (melyek értelmezéséhez némi gyakorlat szükséges), ugyanakkor nagyobb az érzékelési mélység. Fontos megtanulni a Ground Balance kiegyensúlyozott használatát!

Módjai:

Pumpáló: A tekerccsel pumpáló mozgást végzünk a talaj felett, miközben a detektor automatikusan beállítja a megfelelő értéket. Hátránya, hogy csak a tárcsa méretének megfelelő területen végzett mérésből kalkulálja ki az értéket. Javasolt a területen történő újabb mérés, ha a talajban változást érzékelünk.

Követő:      A detektor folyamatosan állítja be a számára megfelelő értéket. Hátránya, hogy lassú, illetve lelassítja a detektorozást.

Manuális: Mi állítjuk be a kívánt mértéket az alapján, amit hallunk. Hátránya, hogy nem feltétlenül halljuk meg a legalacsonyabb értéket.

Ground Grab:

Ground Balance elnevezése a Fisher és Teknetics gépeken.

Iron volume:

A vastárgyakra adott hangjelzés erősségét tudjuk ezzel beállítani. Ha az értéke nulla, akkor a vasra nem fogunk hangjelet kapni.

Koncentrikus tekercs:

Olyan detektor keresőfej, amiben kettő – egy kisebb és egy nagyobb – tekercs helyezkedik el úgy, hogy az egyik a vevő, a másik az adó.  Előnye az ára, mert jóval olcsóbb, mint a DD tekercs. Hátránya viszont, hogy az érzékelési mélység kb. 30-40 %-kal kisebb, mint a DD tekercs esetében.

Motion or non motion mode:

A detektor tekercs mozgatása során, ha azt fém fölé visszük, akkor ad hangot. Motion módú detektoroknál kizárólag mozgatás során keletkezik hang, míg non motion módnál akkor is van hang, ha a tekercs a talált fém fölött, álló helyzetben van. Non motion módban készültek a régebbi detektor típusok, manapság azonban már nem nagyon használják.

Multi frekvenciás gépek:

Az ilyen gépek több frekvencián (2-3…28) működnek.

Noise:

Különböző interferenciák okozta zajszűrés, ami például a Minelab gépeken automatikusan, gombnyomásra történik, és a legcsendesebb csatornán működik tovább a gép.

Notch szűrő:

Egy fajta diszkriminációt jelent. Minden tárgynak van egy ID száma amit a detektor hozzá köt. Ezt a számot lehet kiiktatni a detektoron úgy, hogy a megelőző és utána következő tartományokat egyaránt jelezze. Ez akkor nagy segítség ha a terület egy fajta anyaggal szennyezett mivel ezt láthatatlanná tudjuk tenni a detektor számára. Nagy különbség a Seletivítás/Diszkrimináció és Notch szűrő között, hogy a Diszkrimináció jelzése teljesen megszűnik a beállított érték alatti tartományban.

Numerical Depth Indicator:

A talált tárgy földben lévő mélységét jelzi a kijelzőn általában egy 1-től 4-ig vagy 5-ig tartó skálán.

Pinpointer:

A pontos meghatározáshoz egy segítség, hol található a tárgy a földben a keresőfej alatt. A másik típusa a külön kapható kézi pinpointer, ami ugyanezt a célt szolgálja, hogy gyorsabban kevesebb ásással megtaláljuk a jelzett tárgyat.

PI rendszer:

Általában ipari detektoroknál, mélykeresőknél és aranyrög keresőknél használják a pulzus indukciós működési elvet.  Jó mélység jellemzi, de szinte nulla a szelektivitása az ilyen detektoroknak. Rendkívül bizonytalanul tudja megkülönböztetni a fémeket.

Reactivity/Recovery:

Helyreállási idő. Miután a detektor érzékel egy jelet, visszaáll az alap értékre. Ez a visszaállási idő a reaktivitási idő. Lehet gyors és lassú is, és kizárólag a Deus és némelyik Minelab fémkeresőnél állítható az értéke. Minél nagyobb ez az érték, gépünk annál jobban megkülönbözteti a szorosan egymás mellett lévő tárgyakat, így még a vassal, salakkal szennyezett területen is nagyon jó találati arányt fog produkálni még akkor is, ha a Reaktivitás magasra állításával csökken az érzékelési mélység. Alacsony reaktivitási értékkel viszont csak a vas hangot fogjuk tudni jól értelmezni, mivel a közelében lévő, pl. bronz tárgy hangját, jelzését el fogja nyomni a vas. Igyekezzünk tehát minél előbb megtanulni és kitapasztalni, hogy mi a megfelelő értéke a Reaktivitásnak.

Általánosan az alábbiak alkalmazhatók:

  • Normál terület:               1 react. / 1 silencer
  • Erősen szennyezett terület:      2 vagy 3 react. / 2 silencer
  • Tiszta terület:                   0 react. / 0 silencer
Selectivity (Szelektivitás/diszkrimináció):

Lényege, hogy egy beállított ID érték alatt nem jelez semmilyen egyéb tárgyat. Tehát ha nem akarjuk, hogy jelezzen vasat, akkor beállítjuk a vas szűrésére és ezután nem fogunk kapni hangot vas találatnál (vannak kivételek, mint pl.  vaskarika, nagyobb felületű vas, stb.).  A detektor típusoknál általában ismertetve van ez a táblázat, hogy hova kell állítani a szűrést, hogy egy bizonyos anyagot pl. vasat, alumíniumot stb. ne jelezzen a gépünk.

Sensitivity:

A detektorok érzékenysége. Általában teljes értéken vagy csak minimálisan a teljes érték alá visszavéve használjuk. Természetesen minél nagyobbra van állítva annál érzékenyebb a gép. Viszont vannak olyan területek ahol érdemesebb visszavenni az érzékenységből (nagy az elektromos interferencia vagy az ásványi szennyeződés)mivel így meg tudjuk szüntetni illetve mérsékelni tudjuk a külső zavaró jeleket. Így jóval tisztábban és egyszerűbben meghalljuk a tiszta, ásásra alkalmas jeleket.

Target ID:

Céltárgy mutatása azonosító számmal kizárólag a digitális kijelzővel rendelkező detektorokon. Jellemzően minden anyagot egy fajta számmal igyekeznek mutatni a detektorok 00 és 99 közötti skálán. A céltárgyak ezen azonosító számát hívjuk Target ID-nek. Például a vas száma a legtöbb detektoron 00 és 20 közé esik. Soha ne egy konkrét számot várjunk és figyeljünk, hanem egy tól-ig tartományt.

Threshold:

Egy fajta előszűrés a gépen, ami a kis vasszennyeződéseket szűri.

Tones:

A detektor jelzőhangjait jelenti, azaz, hány típusú hangon jelezzen a gép. Ezt általában külön anyagfajtákra állítják be. Például a gép jelezze más hangon a vasat vagy az alumíniumot, ólmot, bronzot, ezüstöt. A hang fajtája függ a talált tárgy méretétől és alakjától is, ezért mindenkinek külön gyakorlat kell hozzá, hogy ezeket megtapasztalja.

Turn On and Go:

Azaz csak bekapcsoljuk a detektort és már indulhat is a keresés. Tehát a gép nem igényel semmilyen beállítást. A belépő szintű detektorok szinte kivétel nélkül ilyenek.

VLF rendszer:

Ezt a fajta rendszert használják a mai modern fémkeresők.

Zero Voltage Transmission (ZVT):

Ezt a rendszert a Minelab a legújabb aranykereső detektoránál, a GPZ 7000-nél alkalmazza. Hátránya, hogy nincs szelektivítása, ellenben egy rendkívül mélyre látó detektort kapunk.

Figyelem!

Kérjük, hogy mindig a hatályos jogszabályoknak és törvényeknek megfelelően járjon el, ha fémkeresőt használ, és az alábbiakat mindig tartsa szemelőtt:

  • Mindig legyen tisztában a keresőzésre vonatkozó törvényekkel!
  • Tartsa tiszteletben a magánterületre vonatkozó szabályokat, és kérje a tulajdonos engedélyét a keresőzéshez!
  • Mindig temesse vissza a kiásott gödröket, és a megtalált szemetet vigye haza!Semmilyen formában ne károsítsa a természeti és az épített környezetet!
  • Soha ne tegyen kárt történeti vagy régészeti leletekben, területekben!
  • Lehet, hogy valaki minden fémkeresőst az Ön tevékenysége alapján fog megítélni!

A mohácsi csatatér kutatása

OTP áruvásárlási kölcsön

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fémdetektort?

Detektorok összehasonlító táblázata

Hírlevél feliratkozás

NAIH-77478/2014.

Facebook

Fémkeresők működés közben