ÜNNEPI NYITVATARTÁS

DEC. 23 - 26. (P-H): ZÁRVA
DEC. 27. (K): 9:00 - 16:00
DEC. 28 - JAN. 2. (Sze-H): ZÁRVA

2023. JANUÁR 3-TÓL MÁR A MEGSZOKOTT REND SZERINT TARTUNK NYITVA.

A RENDELÉSEKET A SZÜNNAPOKON IS FOGADJA RENDSZERÜNK, DE AZOKAT MÁR CSAK AZ ÚJ ÉVBEN TUDJUK TELJESÍTENI.

BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYT ÉS SIKEREKBEN GAZDAG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MINDEN KEDVES LÁTOGATÓNKNAK!

Termékeink

Diszkrimináció, érzékenység, mélység VLF detektoroknál

2013-04-10

A cikket írta: Dave Johnson, vezető tervező - FTP & Fisher

Némelyik fémdetektor "érzékenyebb" mint a többi. Az pedig, hogy "milyen mélységig" tud egy bizonyos fémdetektor észlelni egy adott fémtárgyat, sok változótól függ.

“Levegő érzékenységi teszt” 

A maximális reprodukálható levegőben végrehajtott észlelést jelenti egy kis fém alapú tesztdarabbal (általában egy amerikai ötcentes), azon a tekercsen ami standard jár a bizonyos modellhez, egy olyan helyen, ahol nincs elektromos interferencia, a gépet úgy beállítva, hogy épphogy kiszűrje a háttérzajokat. Ha van a gépen talaj egyensúlyozás, be kell állítani ferritre. Egy megfelelően elvégzett "levegő teszt" jelzést adhat a gép azon potenciájáról, hogy milyen "mélyre tud menni" elásott érméknél. A talajban lévő mágneses vas ásványok interferenciája miatt a tényleges észlelési mélység jóval kevesebb lesz, mint amit a "levegő teszttel" elérünk. (Megjegyzés: elásott objektumok keresésénél ha lehet használj minden-fém talaj kiegyensúlyozott módot, mivel így sokkal kevésbé zavarnak be a vas ásványok.) 

“Érzékenység beállítás”  

Egy “érzékenység”-ként felcímkézett vezérlő. Valójában vagy az erősítőt, vagy a küszöbértéket, vagy a kettő kombinációját vezérli, géptől függően. Ha mindkettő van, a magasabb beállítások a küszöbértéket módosítják, az alacsonyabb beállítások pedig az erősítőt.

“[Audio] küszöbérték vezérlés”

A jel erősségét határozza meg a hallásküszöbhöz viszonyítva. A negatív küszöbérték egy bizonyos beállított mennyiségű jelzést fed el, hogy csak az annál erősebb jelzések legyenek hallhatók. A negatív küszöbérték beállítás szolgál a belső "áramköri zaj" és az elektromos interferencia kiszűrésére. Azoknál a gépeknél, ahol nincs küszöbérték vezérlés, belső küszöbbel rendelkeznek, ami által csendben üzemelhetnek. Másik eset, ha van rajt "érzékenység"-ként állítási lehetőség, ami valójában a küszöbértéket vezérli. ......Némelyik típusnál van pozitív küszöbérték beállításra is lehetőség. A legtöbb esetben a pozitív tartomány szabályozza a minimálisan észlelhető jelzés hangosságát, egy különálló belső küszöbbel, ami meghatározza hogy mit lehet és mit nem lehet majd észlelni.

“Erősítő vezérlés” 

A jeleket felerősíti, avagy legyengíti. A magas erősítő beállítás a jelzéseket erősebbé teszi, ezért azok a jelek, amik amúgy gyengébbek eredetileg, átléphetik az audio küszöböt, ezáltal hallhatóvá válnak. Ha az erősítő beállítás túl magas, az elektromos interferencia, vagy a belső áramköri zaj folyamatos audio zavarokat okozhat. .....Alacsony erősítő beállítással a jelek legyengülnek, így a relatív gyenge nem kívánt jelzések (elektromos interferencia, mélyen fekvő vastörmelék, alufólia darabkák, stb.) lenémíthatók, 

A diszkrimináció hatásai  

“Diszkrimináció” a különféle fémtárgyak megkülönböztetése az észleléshez használt jelektől eltérő jelek csoportjával történik. Mivel a megkülönböztetés átfogó lényege az, hogy kiszűrjük a válaszadást egy bizonyos osztályzatú fémtárgyból, kezdve a talajban található fémes vassal, mágneses vassal, a nem-vasalapú fémjelzések egyre inkább vasalapúnak tűnnek, ami növeli a lehetőségét annak, hogy a diszkrimináló áramkör kiszűrje azokat. Néhány gép továbbít adatokat a vas ásványosodás mértékéről, így kis tapasztalattal meg lehet becsülni a hatásos észlelés és megkülönböztetés mélységét az adott helyen.

A vezérlők közti kölcsönhatás 

Sokféle diszkriminátor létezik, és mindnek van valamilyen hatása a "levegő teszt érzékenységre". A leggyakoribb minta (ami majdhogynem univerzális a régi teljesen analóg készülékeknél), hogy a "levegő teszt érzékenység" fokozatosan csökken, ahogy a diszkrimináció növekszik. A legfrissebb terveink többségénél a diszkrimináció teljesen szoftveres, ahol a vezérlő beállítások ténylegesen adatok, amik nem szükségszerűen ugyanúgy kezelik a jeleket mint ahogy az áramkör alkatrészei szokták. A T2-es és F75-ös esetében ezek a különbségek össze is zavartak néhány felhasználót. Általánosságban, ha a T2, vagy a F75 túl zajosnak tűnik, a megoldás, hogy a megkülönböztetés szintjét a vas tartományba kell állítani; és ha az nem segít, csökkenteni kell az érzékenység beállításokat is. Az F70, F5, Omega és Gamma esetében, amik a legújabb tervek alapján készültek, a vezérlő beállítások és a jelek közti kölcsönhatás még bonyolultabb, de itt jól tettük, hogy elrejtettük a részleteket, így a jobban támaszkodhat a felhasználó a tapasztalataira és a következtetéseire.

Elektromos interferencia a legtöbb (valószínűleg minden) készüléknél.

Az elektromos interferencia megszüntetésének legjobb módja, ha a diszkrimináció szintet a vas kiszűrés felső tartományára állítjuk, majd csökkentjük a küszöbérték beállítást (amit esetenként "érzékenység"-nek jelölnek). Még ha a készülék ciripel is a levegőben miközben mozgásban van a talaj feletti keresés során, egy idő után általában lecsendesül, leszámítva az időnkénti reccsenéseket, amik viszont nem összetéveszthetők céltárgyakkal. (A Frekvenciaváltós gépekre ebben a cikkben most nem térnék ki.)

Milyen mélységet kell hogy kapjak?

Nincs jó válasz erre a kérdésre. Néhány helyen majdnem olyan jó földalatti mélységet kapsz, mint a levegő teszten. Van pár olyan hely is, ahol olyan sok vas-, vagy só ásványosodás van, hogy azokon a helyeken a legtöbb detektor használhatatlan. A legtöbb talajnál a legjobb diszkriminátorok általában 23-25 cm, vagy kicsit nagyobb mélységig észlelnek, és általában 20-23 cm, vagy kicsit nagyobb mélységig adnak megbízható megkülönböztetést. Mindemellett előfordulhat, hogy egy céltárgyat nem észlelnek, vagy félreazonosítanak, a fémes, vagy mágneses tárgyak közelsége, az ásással feltúrt talaj, a céltárgy sajátosságai, vagy a nem optimális felhasználói technikák miatt, az adott helyzetben. Azokon a helyeken, ahol a diszkriminátor úgy tűnik nem ad elég mélységet a céljaidnak megfelelően és ha gépeden van olyan keress mindig "minden-fém" módban, talaj kiegyensúlyozással.

Figyelem!

Kérjük, hogy mindig a hatályos jogszabályoknak és törvényeknek megfelelően járjon el, ha fémkeresőt használ, és az alábbiakat mindig tartsa szemelőtt:

  • Mindig legyen tisztában a keresőzésre vonatkozó törvényekkel!
  • Tartsa tiszteletben a magánterületre vonatkozó szabályokat, és kérje a tulajdonos engedélyét a keresőzéshez!
  • Mindig temesse vissza a kiásott gödröket, és a megtalált szemetet vigye haza!Semmilyen formában ne károsítsa a természeti és az épített környezetet!
  • Soha ne tegyen kárt történeti vagy régészeti leletekben, területekben!
  • Lehet, hogy valaki minden fémkeresőst az Ön tevékenysége alapján fog megítélni!

A mohácsi csatatér kutatása

OTP áruvásárlási kölcsön

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fémdetektort?

Detektorok összehasonlító táblázata

Hírlevél feliratkozás

NAIH-77478/2014.

Facebook

Fémkeresők működés közben