Termékeink

Equinox technológiák bemutatása - Minelab blog, 1. rész

A Minelab Treasure Talk elnevezésű blog oldalán a gyártó egy bejegyzés sorozatot indított, amelyben bemutatja és elmagyarázza a legújabb fejlesztésű detektorában, az Equinoxban alkalmazott technológiákat. A sorozat első részének magyar fordítását olvashatjátok most.

Háttér

Mikor elkezdtük kifejleszteni az Equinoxot, nagyon behatóan tanulmányoztuk a jelenlegi piaci kínálatot (beleértve a miénket is), hogy képet kapjunk arról, mit várnak el a fémkeresősök egy új érme- és kincskereső detektortól. Gyorsan meg is született a rövid, de egyértelmű lista a kívánatos tulajdonságokról, melyek – nem meglepő módon – a következők: vízállóság, könnyű kivitelezés, alacsony ár, vezeték nélküli hang és természetesen tökéletes teljesítmény. Ezek nemcsak a saját megfigyeléseinken alapulnak, hanem kikértük a vásárlók, értékesítők, tesztelők és a különféle fémdetektoros fórumokhoz csatlakozott fémkeresősök véleményét is.

Az egyik lehetőség az lett volna, hogy az X-Terrát (VFLEX technológia) egy vízálló házba helyezzük és hozzáadunk választható frekvencia tartományokat, de ezzel csak ugyanazt az utat követtük volna, mint a versenytársaink, amikor átdolgozták valamely régebbi egyfrekvenciás technológiájukat, ami már elérte a teljesítményének határait. A másik opciónk az lett volna, hogy készítünk egy olcsóbb, vízálló FBS detektort, viszont azáltal, hogy az a technológia elég nagy tápigényű, még nehezebb akkumulátorok, nehezebb tekercsek, stb. kellettek volna, ami relatíve nagyobb költséget jelentett volna azokhoz az újabb előrelépésekhez képest, amiket a kutató-fejlesztő csapatunk a legújabb elektronikai hardver és jelfeldolgozó technikákkal ért el.

Mikor egy új keresési technológiát fejlesztünk, paradigmaváltásra törekszünk, azt a célt tűzzük ki magunk elé, hogy egy merőben más technológiával a jelenleg elérhető termékekhez képest egyértelmű teljesítményelőnyt biztosítsunk az ügyfeleinknek.

Technológiáink története

A széles sávú multifrekvenciás (Broad Band Spectrum – BBS) technológia, amely először a 90’-es évek elején a Sovereign detektorokban jelent meg, felülkerekedett az akkori egyfrekvenciás érme- és kincskereső gépeken. Ennek továbbfejlesztése az FBS technológia, melyet az Explorerben alkalmaztak először, majd megjelent több későbbi detektorban egészen a jelenlegi CTX 3030-ig (FBS 2).

Az MPS (többszakaszos érzékelés) egy az aranykeresőkben alkalmazott PI technológia, mely a 90’-es közepén jelent meg az SD 2000 detektorral, és jelentős előnyt nyújtott az egyfrekvenciás aranykeresőkkel szemben. Ezt a kulcstechnológiát alkalmazzuk ma is a GPX sorozatú aranykeresőkben.

A legfrissebb aranykereső technológiánk a GPZ 7000-ben alkalmazott ZVT (Zero Voltage Transmission – Nullafeszültségű átvitel) technológia, melynek lényege, hogy nagy teljesítményű ellentétes polaritású mágneses mezőket hoz létre, ezzel növelve az aranyrögökre való érzékenységet.

A fogyasztási cikkeken túl a kutató-fejlesztő csapatunk jelentős tapasztalattal bír az amerikai és ausztrál hadsereggel való együttműködésben a fémkeresésben alkalmazott multifrekvenciás technológiák kidolgozása terén.

A Multi-IQ technológia bemutatása

A Multi-IQ a Minelab következő fő innovációja, mely egyesíti magában az FBS és a VFLEX technológiák nyújtotta teljesítményelőnyöket, mégsem egy szimpla átdolgozása az egyfrekvenciás VLF keresési technikának, és nem is csak egy más néven futó másolata a BBS/FBS-nek. Egy teljesen új technológiával és egy vadonatúj, könnyű szerkezetű, olcsó gép kifejlesztésével a Minelab egyszerre biztosít szimultán többfrekvenciás és egy választható egyfrekvenciás használatot jelentősen gyorsabb helyreállási sebességgel, ami legalább olyan jó vagy jobb is, mint a konkurens gépeké.

Tettünk egy nagyon merész kijelentést, ami hatalmas piaci figyelmet keltett:

„Az EQUINOX mellett elavulttá válik minden egyfrekvenciás VLF detektor.”

A Multi-IQ magas szintű céltárgy azonosítási pontosságot ér el, sokkal jobbat, mint amire bármelyik egyfrekvenciás gép képes, beleértve az ugyan többfrekvenciás detektornak titulált, de a több, választható frekvencia közül egyszerre csak egy frekvencián működő gépeket is. A Minelab viszont azt nevezi multifrekvenciás működésnek, amikor egyidejűleg több mint egy frekvencián kerülnek továbbításra, fogadásra és feldolgozásra a jelek. Ez bármilyen tárgytípus és –méret esetén maximális céltárgy érzékenységet tesz lehetővé, miközben a talaj által keltett zavaró jeleket minimalizálja (főleg sós vízben). Jelenleg mindössze néhány olyan detektor van a Minelab, illetve más gyártók kínálatában, ami valódi multifrekvenciás gépnek mondható, és mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.

Hogyan viszonyul a Multi-IQ a BBS/FBS-hez?

A Multi-IQ az alapvető frekvenciáknak egy más csoportját használja, mint a BBS/FBS ahhoz, hogy egy széles sávú többfrekvenciás átviteli jelet generáljon, ami érzékenyebb a magas frekvenciás tárgyakra és valamivel kevésbé érzékeny az alacsony frekvenciásakra. A Multi-IQ a legmodernebb nagysebességű processzorokat és fejlett digitális szűrési technikákat használ a sokkal gyorsabb helyreállási sebesség érdekében, mint a BBS/FBS technológiák. A Multi-IQ majdnem olyan jól működik sósvízi/tengerparti viszonyok között, mint a BBS/FBS, azonban ez utóbbinak még mindig megvan az előnye a magas vezetőképességű ezüst érmék keresésénél, bármilyen talajviszonyról legyen is szó.

 

Ennél azonban sokkal több információt szeretnénk megosztani veletek, amint az utolsó simításokat is elvégeztük az Equinoxon, és megvannak a világszerte végzett terepi tesztek eredményei. Hamarosan jövünk a 2. résszel ...

* A 20 és 40 kHz egyfrekvenciás használat során nem elérhető az EQUINOX 600 esetében. A bemutatott Multi-IQ frekvenciaskála mindkét EQUINOX modellnél érvényes. A fenti ábra kizárólag bemutatási célt szolgál. Az aktuális érzékenységi szintek a céltárgy típusától, méretétől, a talajviszonyoktól és a detektor beállításaitól függenek.

Figyelem!

Kérjük, hogy mindig a hatályos jogszabályoknak és törvényeknek megfelelően járjon el, ha fémkeresőt használ, és az alábbiakat mindig tartsa szemelőtt:

  • Mindig legyen tisztában a keresőzésre vonatkozó törvényekkel!
  • Tartsa tiszteletben a magánterületre vonatkozó szabályokat, és kérje a tulajdonos engedélyét a keresőzéshez!
  • Mindig temesse vissza a kiásott gödröket, és a megtalált szemetet vigye haza!Semmilyen formában ne károsítsa a természeti és az épített környezetet!
  • Soha ne tegyen kárt történeti vagy régészeti leletekben, területekben!
  • Lehet, hogy valaki minden fémkeresőst az Ön tevékenysége alapján fog megítélni!

A mohácsi csatatér kutatása

OTP áruvásárlási kölcsön

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fémdetektort?

Detektorok összehasonlító táblázata

Hírlevél feliratkozás

NAIH-77478/2014.

Facebook

Fémkeresők működés közben