Termékeink

Equinox technológiák bemutatása - Minelab blog, 2. rész

Ez a második része az EQUINOX gépeinkben alkalmazott technológiákat bemutató blog sorozatunknak… (Az első részt ide kattintva olvashatjátok.)

Hogy mi is pontosan a Multi-IQ technológia? Mire utal a név? Milyen frekvenciákat használ? A „Multi” kifejezés ugyanazt jelenti minden keresési módban? A Multi-IQ ugyanaz az Equinox 600-ban és a 800-ban? Miért használunk egy frekvenciát? Hogy teljesít az Equinox az egyes területeken? Milyen az Equinox teljesítménye a többi Minelab géphez, illetve más gyártók gépeihez viszonyítva?

Ez csak néhány a számtalan kérdés közül, melyeket azóta kaptunk, mióta közzétettük termékértesítőnket az Equinoxról szeptember közepén. Néhány válaszra még várni kell, amíg a Minelab nem közöl hivatalos jelentést a tesztelők visszajelzéseiről, illetve, míg a saját kezetekben nem tartotok egy detektort, hogy azt saját magatok is kipróbáljátok. Addig is azonban nézzük meg részletesebben, mit is takar a multi-IQ technológia.A Multi-IQ a "Simultaneous Multi-Frequency In-phase and Quadrature Synchronous Demodulation" kifejezésből ered.

Öt pont jár tehát Pimentónak a következő remek levezetésért a Thomas Dankowski Metal Detecting Fórumon.

Úgy gondolom, hogy a Multi-IQ kifejezésben az IQ rész nem azt jelzi, hogy intelligens technológiáról van szó, hanem a matematikai I/Q-ra, azaz a jel két kvadratúra komponensére (koordináta értékek) utal. (Melyek aztán demodulálásra kerülnek - ez egy kulcs része a legtöbb fémdetektor működésének)”

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Equinox ne lenne egyben intelligens is. A Multi-IQ-nak köszönhetően sokkal pontosabb céltárgy azonosítást és növelt keresési teljesítményt érhetünk el, különösen „nehéz” talajon. „Könnyű”, azaz gyengén ásványos talajon egyetlen frekvenciával is megfelelő lehet a teljesítmény, DE a mélység és a biztos beazonosítás korlátozott a talaj által keltett zavaró jelek miatt. Ezeket azonban a Multi-IQ szimultán multifrekvencia képes kiküszöbölni, hogy elérjük a maximális mélységet és egyúttal stabil jeleket kapjunk. Erősen ásványos talaj esetében egyetlen frekvencia nem képes hatékonyan elkülöníteni a céltárgy jeleit a talaj zajaitól, ezáltal csökkent eredményt érünk el vele, miközben a Multi-IQ még mindig mélyen érzékel, minimális azonosítási pontosságot veszítve. A következő ábrán általánosan mutatjuk be a multi-frekvencia előnyeit a mérnöki tesztadataink alapján.

Egy kis technikai részlet Philip Wahrlichtól, a Minelab vezető fizikusától:

„Minden egyes frekvenciához, amit a detektor közvetít és fogad, két jel tartozik, melyeket I-vel és Q-val jelölünk. A Q jel leginkább a céltárgyra érzékeny, míg az I jel a vastartalomra. A hagyományos egyfrekvenciás gépek a Q jelet használják a céltárgy érzékeléséhez, majd pedig az I és Q jelek aránya alapján megállapítják a céltárgy jellemző értékeit, és végül ezekhez hozzárendelnek egy céltárgy azonosítót. Ezzel a megközelítéssel viszont az a probléma, hogy az I jel a talaj vastartalmára érzékeny, így a céltárgy ID-t mindig megzavarják a talajból érkező jelek, és ahogy a céltárgy jele egyre gyengébbé válik, úgy lesz ez a zavar egyre jelentősebb. Egy kis egyszerűsítéssel a rövidség és könnyebb érthetőség kedvéért, ha egy detektor egynél több frekvencián dolgozik, figyelmen kívül tudja hagyni a talajra érzékeny I jeleket, és helyette inkább a többszörösen kapott Q jelekre figyel, hogy meghatározza a céltárgy azonosítóját. Ezáltal még gyenge tárgyak vagy erősen ásványos talaj esetében is sokkal kevésbé zavarja a talajhatás a céltárgy beazonosítását, tehát sokkal pontosabb értékeket kapunk mind ásványos talaj, mind pedig a mélyen fekvő tárgyak esetében.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

„Mennyi az egyidejűleg használt frekvencia?” – kérdezhetik sokan, azt gondolván, hogy a frekvenciák száma egy kulcsfontosságú paraméter. A Minelab az elmúlt években több részletes vizsgálatot is végzett erre vonatkozóan. Mint ahogy a térkép is kiszínezhető számtalan színnel, de a szomszédos országok egymástól való elhatárolásához 4 szín is elég – sok éven át tartó, kemény feladat volt a matematikusok számára, hogy ezt bizonyítsák. A térképes példához hasonlóan egy optimális eredmény eléréséhez nem a frekvenciák maximális száma a fontos, sokkal inkább a minimuma az érdekes. Amikor a legújabb detektorok esetében beszélünk a frekvenciákról, akkor ahhoz, hogy lefedjük az összes tárgy típust és még jobb eredményt érjünk el, sokkal fontosabb az a kérdés, hogy a frekvenciák miként vannak kombinálva és feldolgozva, mint az hogy mennyi a frekvenciák száma.

Hatékony, új technológia = alacsonyabb tápigény = kisebb súly = magasabb teljesítmény.

* A 20 és 40 kHz egyfrekvenciás használat során nem elérhető az EQUINOX 600 esetében. A bemutatott Multi-IQ frekvenciaskála mindkét EQUINOX modellnél érvényes. A fenti ábra kizárólag bemutatási célt szolgál. Az aktuális érzékenységi szintek a céltárgy típusától, méretétől, a talajviszonyoktól és a detektor beállításaitól függenek.

A fenti ábra egy egyszerűsített bemutatása annak, hogy a különböző működési frekvenciák jobban megfelelnek a különböző céltípusoknak. Pl. az alacsony frekvenciák (pl. 5 kHz) jobban reagálnak a magas vezetőkre (pl. nagy ezüst tárgyak), szemben a magas frekvenciákkal (pl. 40 kHz), melyek az alacsony vezetőképességű tárgyakra (kis aranyrögök) érzékenyebbek. Az Equinox 600 esetében 3, a 800 esetében pedig 5 különböző frekvencia közül választhatunk. Mindkét modellben van egyidejű multi-frekvenciás opció, ami a céltárgyak egy sokkal szélesebb skáláját fedi le, mint bármelyik frekvencia egyedül, és ráadásul különböző az egyes keresési módokban.

Ezt a továbbiakban a 3. részben fogjuk megvizsgálni…

Figyelem!

Kérjük, hogy mindig a hatályos jogszabályoknak és törvényeknek megfelelően járjon el, ha fémkeresőt használ, és az alábbiakat mindig tartsa szemelőtt:

  • Mindig legyen tisztában a keresőzésre vonatkozó törvényekkel!
  • Tartsa tiszteletben a magánterületre vonatkozó szabályokat, és kérje a tulajdonos engedélyét a keresőzéshez!
  • Mindig temesse vissza a kiásott gödröket, és a megtalált szemetet vigye haza!Semmilyen formában ne károsítsa a természeti és az épített környezetet!
  • Soha ne tegyen kárt történeti vagy régészeti leletekben, területekben!
  • Lehet, hogy valaki minden fémkeresőst az Ön tevékenysége alapján fog megítélni!

A mohácsi csatatér kutatása

OTP áruvásárlási kölcsön

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fémdetektort?

Detektorok összehasonlító táblázata

Hírlevél feliratkozás

NAIH-77478/2014.

Facebook

Fémkeresők működés közben