Termékeink

Equinox technológiák bemutatása - Minelab blog, 3. rész

Ez a harmadik része az Equinoxban alkalmazott technológiákat bemutató blog sorozatunknak.

Az előző részeket itt találjátok: 1. rész, 2. rész

A célunk az volt, hogy egy valóban univerzális fémkeresőt fejlesszünk ki, ami nem csak fizikailag használható bármilyen területre, hanem alkalmas mindenféle típusú fémtárgy keresésre minden fémkeresősnek, kiváltképp azoknak, akik nem igényelnek olyan prémium kategóriás, sereghajtó detektort, mely a fémkeresésnek csak egy adott aspektusára van optimalizálva (pl. csak érmézésre, csak tengerparti keresésre, csak ékszerekre, kimondottan víz alatti használatra, csak műtárgyakra, stb). Ez az univerzalitás csak akkor érhető el, ha túllépünk az egyfrekvenciás működésen, és létrehozzuk a többfrekvenciás technológia új generációját.

Egyformán alkalmas mindenféle céltárgy és talajtípusra – csak válasszuk ki a helyet, ahol keresőzünk, és már mehetünk is!

Egy fontos frissítés a keresési módokban…

Korábban azt mondtuk, hogy a Park, Field és a Beach módok multifrekvencián működnek majd, de a Gold módban csak egy frekvencián, 20 vagy 40 kHz-en működik a gép a jobb eredmények elérése érdekében aranyrög keresés esetén. A világszerte folyamatban lévő tesztek visszajelzései alapján azonban a Multi-IQ technológiát továbbfejlesztettük, és most már a Gold módban is a multifrekvencia a legjobb választás, és ez is lesz az alapbeállítás.

Most térjünk vissza a technológiához, és nézzük meg a Multi-IQ diagramját jobban… míg egyetlen frekvencia önmagában a tárgyaknak egy szűk csoportjára jelentős mértékben érzékeny, addig a többszörös frekvencia a tárgyak jóval szélesebb körére egyformán érzékeny (ld. a narancsszínű görbe a fehér görbével szemben).

Philip Wahrlich szerint: „A tesztjeink alapján az Equinoxban alkalmazott Multi-IQ nem jelent különösebb kompromisszumot a vezető egyfrekvenciás detektorokhoz képest, sőt felülmúlja a teljesítménymutatókat több fontos tulajdonságban is, legfőképp a diszkriminációban. Ráadásul az Equinox egyfrekvenciás detektorként is használható.”

Tovább boncolgathatnánk ezt a kérdéskört, de sok olvasónkat valószínűleg jobban érdekli, mi történik magában a fehér Multi-IQ sávban, mint az, hogy összehasonlítjuk az egyfrekvenciás működést a többfrekvenciással. Hogy mi az az egyedülálló újdonság, amit a Minelab kifejlesztett annak érdekében, hogy a gép a céltárgyak teljes skáláját lefedve jobb teljesítményt nyújtson különféle körülmények között?

Az Equinoxban használt Multi-IQ átviteli jel egy komplex hullámalak, ahol a már bizonyított BBS/FBS technológiához (Excalibur II / Safari / E-TRAC / CTX 3030) képest nagyon eltérő módon vannak kombinálva a frekvenciák.

Ha megnézzük a BBS jelek amplitúdóját egy oszcilloszkópon, az valahogy így néz ki:

A Multi-IQ pedig valami ilyesmi:

A Multi-IQ-nak tehát semmi köze a BBS/FBS-hez, nem annak továbbfejlesztése, hanem egy teljesen különálló, új módszer a szimultán multifrekvenciás érzékelésre. Megvitathatnánk a „szimultán” kontra „szekvenciális” kérdéskört is, azonban az igazi „varázslat” nem az, hogy a tekercs önmagában mit közvetít és mit fogad. Emlékezzetek, mit írtunk a második részben. Arról beszéltünk, hogy a jobb eredmények elérése érdekében sokkal fontosabb, hogy a frekvenciák hogyan vannak kombinálva és feldolgozva.

Nézzük meg a Multi-IQ-t a különböző keresési módokban:

  • Park 1 és Field 1: egy alacsonyabban súlyozott frekvencia kombinációval dolgozik, és olyan algoritmusokat alkalmaz, melyek maximalizálják a talajkiegyenlítést az adott talajon, ezáltal jobb jel-zaj arányt érve el. Így ez a mód a legalkalmasabb az általános keresőzéshez, érme vadászathoz, stb.
  • Park 2 és Field 2: a Multi-IQ sáv magasabban súlyozott kombinációját dolgozza fel, miközben a talajkiegyenlítést is lehetővé teszi. Így ezek a módok érzékenyebbek lesznek a magasabb frekvenciájú, alacsony vezetőképességű tárgyakra, de potenciálisan érzékenyebbek a talajzajra is.
  • Beach 1: ez a mód is egy alacsonyabban súlyozott frekvencia kombinációt dolgoz fel, de más algoritmusokat használ a talajkiegyenlítés maximalizálása érdekében sós talajon, így egyaránt alkalmas száraz és nedves homokos környezetben.
  • Beach 2: egy nagyon alacsonyan súlyozott frekvencia kombinációt alkalmaz, valamint a talajkiegyenlítéshez ugyanazokat az algoritmusokat használja, mint a Beach 1. Ez a profil kifejezetten a partmenti és víz alatti keresőzéshez lett tervezve.
  • Gold 1 és Gold 2: a Multi-IQ sáv magasabban súlyozott kombinációját dolgozza fel, miközben a talajkiegyenlítést is lehetővé teszi, a beállítási paraméterek viszont az aranyrög keresésre vannak optimalizálva.

A Multi-IQ technológia megjelenésével tényleg idejétmúlttá válik minden egyfrekvenciás detektor?

Folytatjuk a témát a 4. részben…

Figyelem!

Kérjük, hogy mindig a hatályos jogszabályoknak és törvényeknek megfelelően járjon el, ha fémkeresőt használ, és az alábbiakat mindig tartsa szemelőtt:

  • Mindig legyen tisztában a keresőzésre vonatkozó törvényekkel!
  • Tartsa tiszteletben a magánterületre vonatkozó szabályokat, és kérje a tulajdonos engedélyét a keresőzéshez!
  • Mindig temesse vissza a kiásott gödröket, és a megtalált szemetet vigye haza!Semmilyen formában ne károsítsa a természeti és az épített környezetet!
  • Soha ne tegyen kárt történeti vagy régészeti leletekben, területekben!
  • Lehet, hogy valaki minden fémkeresőst az Ön tevékenysége alapján fog megítélni!

A mohácsi csatatér kutatása

OTP áruvásárlási kölcsön

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fémdetektort?

Detektorok összehasonlító táblázata

Hírlevél feliratkozás

NAIH-77478/2014.

Facebook

Fémkeresők működés közben