Termékeink

Fémdetektor tekercsek

2013-04-10

A következőkben a leggyakrabban használt kézi- / hobby fémdetektorokhoz készült indukciós detektor tekercsekről lesz szó.

A detektor tekercs alakja

A legtöbb tekercs kerek, de némelyik ellipszis alakú. Mindez a tényleges alakra vonatkozik, nem pedig a tekercs konstrukció típusára . Általánosságban, az elliptikus tekercsek szélesebb pásztázási mintát tudnak lefedni a föld felett, és keskenyebb céltárgy válaszadással bírnak a jobb behatárolás végett. A kerek tekercseket könnyebb megtervezni és olcsóbb legyártani. Ezért van az, hogy ezek a legelterjedtebbek.

A detektor tekercs konstrukciójának típusa

A "koncentrikus" és "DD" (vagy "dupla-D") kifejezés a tekercs belső konstrukciójára vonatkozik

A legtöbb detektor tekercs (legyen az kerek, vagy ellipszis alakú) koncentrikus szerkezet. A koncentrikus detektor tekercsekhez nagyméretű adó tekercs tartozik és kisméretű vevő tekercs középen, általában ugyanazon a síkon.

Ezt a tekercs elrendezést relatív egyszerű legyártani, szimmetriájából adódóan pedig minimalizálható velük az idő és hőmérséklet függvényéből adódó elektromos zavarok. Sekélyen fekvő céltárgyakra jó megkülönböztetéssel működnek.

Néhány detektor tekercs (legyen az kerek, vagy ellipszis alakú) DD szerkezet. A dupla-D-k két D-alakú egymást átfedő, nagyjából megegyező méretű tekercsekből állnak, amik közül az egyik az jeladó, a másik pedig a vevő. A DD előnyei a mélységi hatótáv ásványosodott talajviszonyoknál, szélesebb pásztázási minta, és keskenyebb céltárgy válaszadás. A felhasználók szemszögéből a legfőbb hátránya a rengeteg bejövő válasz felszín közeli tárgyaknál, és a lapos vastárgyak szegényes megkülönböztetése. Ezek megtervezése és gyártása bonyolultabb, a radiális szimmetria hiánya miatt pedig hajlamosak megzavarodni, amit a tervezési és gyártási folyamatokban minimalizálni kell. A gyártási költségek nagyobbak, mert ezeket a tekercseket nem lehet feltekerni nagysebességű tekercselő gépre.

A detektor tekercs mérete 

A legtöbb standard tekercs mérete 8" (20 cm) átmérőjű, ha kerek, vagy kb. 10" (25 cm) hosszú, ha ellipszis alakú.  A nagyobb detektor tekercsekkel nagyobb területet lehet lefedni az egyes pásztázásokkal, és valamelyest mélységi növekedést is biztosítanak közepes és nagy céltárgyaknál. Sajnálatos módon ezek nehezebbek is, nehezebb velük behatárolni, és hajlamosak kihagyni kisebb céltárgyakat, mindemellett gyengék a céltárgy elkülönítésében. A kis detektor tekercsek ezzel szemben nagyon jól elkülönítik a céltárgyakat (hulladékos területeken ez fontos), és képesek észlelni kisebb céltárgyakat (fontos aranykeresésnél). Emellett persze kevesebb területet bírnak pásztázni mint a standard méretű tekercsek. Mindezek ellenére (ez meglepő sokaknak), a kis tekercsek általában megközelítően ugyanolyan mélységi karakterisztikákkal bírnak, mint a standard méretű tekercsek(kis méretű céltárgyaknál).

Mi szerepel a piacon és miért?

A legkevésbé költséges fémdetektorokat általában kerek, koncentrikus detektor tekercsekkel árulják. A legköltségesebb legújabb modelleket legtöbbször elliptikus és/vagy DD detektor tekercsekkel szerelik fel. A régebbi modellekhez legtöbbször nem kapható DD tekercs (még a drágábbakhoz sem), mert a 1980-as és 1990-es években kegyvesztetté váltak, mivel nem voltak birtokában annak a tudásnak, hogyan kell jó DD-t gyártani a nagyobb teljesítményű áramkör tervek növekvő igénye mellett. Manapság egyre inkább a DD-k fele visz a trend, amivel együtt a gyártók is magabiztosabbak képességeikben, hogyan tervezzenek és gyártsanak jókat belőlük.

Mi kell általában a felhasználóknak?  

A DD-ket általában ereklyevadászathoz és aranykereséshez preferálják; néhányan viszont közülük is az elliptikus koncentrikust kedvelik. A koncentrikusakat, legyen az kerek, vagy ellipszis alakú, általában újkori érmék keresői részesítik előnyben olyan területeken, ahol sok a vas és aluminium hulladék.


First Texas Products and Fisher Research Labs

Figyelem!

Kérjük, hogy mindig a hatályos jogszabályoknak és törvényeknek megfelelően járjon el, ha fémkeresőt használ, és az alábbiakat mindig tartsa szemelőtt:

  • Mindig legyen tisztában a keresőzésre vonatkozó törvényekkel!
  • Tartsa tiszteletben a magánterületre vonatkozó szabályokat, és kérje a tulajdonos engedélyét a keresőzéshez!
  • Mindig temesse vissza a kiásott gödröket, és a megtalált szemetet vigye haza!Semmilyen formában ne károsítsa a természeti és az épített környezetet!
  • Soha ne tegyen kárt történeti vagy régészeti leletekben, területekben!
  • Lehet, hogy valaki minden fémkeresőst az Ön tevékenysége alapján fog megítélni!

A mohácsi csatatér kutatása

OTP áruvásárlási kölcsön

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fémdetektort?

Detektorok összehasonlító táblázata

Hírlevél feliratkozás

NAIH-77478/2014.

Facebook

Fémkeresők működés közben