Termékeink

Teknetics és Fisher működési folyamatok

2013-04-10

A Teknetics és Fisher gépek alapvető funkciói

Többféle módja van annak, hogy egy céltárgy jelzéseit feldolgozzuk, annak helyzeti információinak kinyeréséhez és típusának megállapításához. Ezeket különféle "működési folyamatoknak" hívjuk.

A működési folyamat egy példája, ami sok fémdetektor használó számára biztos ismert, az a klasszikus "kettős szűréses" diszkriminátor áramkör, ami az 1980-as években vált népszerűvé. A mai felhasználók jelfeldolgozása is ugyanezen az elven zajlik, de már szoftvereres számításokkal.

A másik a viszonylag ismert csúcs-mintavételes, „kettős szűréses" működési folyamat, amit az 1980-as években szabadalmaztattak és több Bounty Hunter és Fisher CZ terméken is felhasználták. Ezt a működési elvet gyakran a vizuális céltárgy azonosítási rendszerekkel hozzák összefüggésbe.

A "process"-et, mint működési folyamatot a Fisher F75 vezette be a fémdetektorok világába, mivel többféle működési elv közül lehet egy készüléken belül változtatni. A felhasználók érdekében ezeket a működési folyamatokat el is neveztük, de kevés tényleges információt közlünk arról, hogyan is működnek ezek szoftveres alapon, mert ez ipari titok. Nagyritkán a szemfüles felhasználóknak sikerült közel járniuk ahhoz, hogy mi is zajlik a szoftverekben, de nem igazolhatjuk vagy tagadhatjuk a találgatásaikat.

A Teknetics T2-ben szerepelnek process(program)-variánsok a TONES menü-ben, de akkoriban amikor a T2 megjelent, még nem használtuk a "process" kifejezést.

 

Íme egy kis leírás a számos működési folyamatról, amelyek Fisher és Teknetics termékekben szerepelnek.

"alapértelmezett" avagy "T2 program"

Eredetileg a legendás Teknetics T2-höz fejlesztették ki. Azért neveztük el "alapértelmezettként" az F75-ben, mert ez a működési folyamat bizonyult a legjobbnak a különböző körülmények közt. Rendkívül jó céltárgy szeparációt kínál szennyezett környezetben, emellett kellőképp mély céltárgy azonosítással. Továbbá olyan gyors a válaszideje, hogy elég a tekercset átsuhintani egy tárgycsoport felett és úgy is különállóként fogja befogni, rendkívül sebesen.

"az ékszer program"

Ez az alapértelmezett módnak egy variánsa, amit arra hangoltunk, hogy kis vezetőképességű céltárgyakat mérjen be minél hatékonyabban, így leginkább kisebb ékszerdarabok kereséséhez ideális. Ehhez persze elengedhetetlen volt az érzékenység feljavítása, ami hátrány ott, ahol sok az elektromos interferencia, vagy sok zaj keletkezik elásott hulladék, vagy ásványi anyagok miatt.

"a felszántott föld program"

Ez a működési folyamat a korábbi teljesen analóg "két-filteres" diszkriminátorok néhány kitűnő karakterisztikáját hivatott reprodukálni. Hiányzik viszont belőle sok teljesítményfokozó faktor, ami a szoftveres jelanalízist olyan naggyá tette az alapértelmezett és az ékszer módokk esetében. Viszont a göcsörtös út és az acél üvegkupakok ezt a teljesítménynövelést semmissé teszik, úgyhogy előnnyel használhatják azok, akiknek már volt dolguk tradicionális analóg eszközökkel és tudják hogyan kell kiszűrni ilyen viszonyok közt a hulladékot.

"boost program" (T2 detektoroknál)

Ezt a folyamatot a 2009-es év végén mutattuk be. Valamelyest hasonlít az alapértelmezettre, de más szűrőrendszert alkalmaz, ami által nagyobb mélység és jobb jel tisztaság érhető el. A válaszidő így valamivel lassabb, de lassabb pásztázással így is jó céltárgy szeparáció érhető el, körülbelül annyira mint az alapértelmezettnél. Sok vásárló jelezte, hogy ez vált a kedvenc keresési módjukká az alapértelmezett helyett.

"lassú program" (F70-en)

Ez a mód eléggé hasonlít a "boost mód"-ra, de kis részletbeli különbségekkel. Nagyobb szennyezettséggel jóval csendesebb mint a "boost".

"depó-mélykereső kereső program"

Ezt a módot is 2009 végén mutattuk be. Valamelyest ez is hasonlít a "boost mód"-ra, de sokkal lassabb szűréssel. Elsődleges felhasználása nagy méretű, mélyen fekvő céltárgyak felkutatása. A detektor tekercset a föld felett néhány centi magasan kell mozgatni, hogy a sekélyebben fekvő kisebb tárgyakat ne fogja be. Néhány vásárlónk inkább ezt használja általános keresésekhez. Lassú pásztázással és figyelmes céltárgy azonosítással sokkal jobb eredményeket értek el vele, mint általában. A másik helyzet ahol jól jöhet, ha magasan áll a gaz, és a tekercset egyszerűen nem lehet rendes talajmagasságban tartani. Ezzel a módszerrel a tekercs magasan tartásával is könnyen fellelhetők a mélyebben fekvő céltárgyak. A T2 Ltd. egyik legelterjedtebb programja.

"Az F5 program"

A Fisher F5 és az "új" Gold Bug, a Teknetics Delta, Gamma, és Omega használja ezt a speciális működési folyamatot, amit először az F5-höz terveztünk. Az F5 mód az alapértelmezett működési folyamat egy variánsa, ami az átlagnál magasabb vasszennyezettségű területeken nyújt csendesebb használhatóságot.

"BH program"

Ez a folyamat azokon a diszkriminációs és céltárgy azonosítós módokon alapul, ami két jel keresztezésének eredményét adja. A legtöbb Bounty Hunter termék ezt a folyamatot használja, ugyanúgy mint a Fisher CZ-k.

 

Az úgynevezett "kettős szűréses" működési folyamat, annak variánsaival az ipar csúcsát jelentették az analóg diszkriminátorok idejében, egész az 1980-as évek elejétől. Legfőbb jellemzője az egyszerű, intuitív használhatóság volt. Ellenben nem támogatja a vizuális céltárgy azonosítást, amihez már egy mintavételezett mód szükséges.

A vizuális azonosító rendszeren alapuló folyamatok 2006 előtti éllovasai a "BH-módok" voltak. Egész az 1980-as évektől beépíthetők voltak áramkörökbe és szoftverekbe egyaránt, és jó teljesítményadatokkal büszkélkedhet hosszú évekig visszamenőleg.

A T2 (alapértelmezett) működési folyamat és annak leszármazottjai tekinthető az éllovasunknak. A működési folyamatok ezen családja ötvözi a "kettős szűréses" és "BH"módok előnyeit, továbbá számos olyan hasznos funkcióval bír, ami az előbbi folyamatokban nem szerepelt még. Tudomásunk szerint máig nem létezik olyan cég, ami le tudta volna másolni a T2 rendszert.

Mi meg ráadásul nem épp az a cég vagyunk, akik ülnek a babérjaikon. Az utóbbi számos év során termékek egész sorozatával álltunk elő különféle más-más hardver platformon, és folyamatosan felfele tornásszuk a céltárgy jelfeldolgozás tudományának csúcsát. A jövőben tervezzük még további működési folyamatok bemutatását, amikben mind meglesz az a bizonyos megbízható T2-érzés, de más-más körülményeknél jobb és jobb eredményekkel fognak büszkélkedni.

További leírás a programokról és ezzel kapcsolatos videók a Teknetics és Fisher termékeknél találhatók!

 

Dave Johnson

Figyelem!

Kérjük, hogy mindig a hatályos jogszabályoknak és törvényeknek megfelelően járjon el, ha fémkeresőt használ, és az alábbiakat mindig tartsa szemelőtt:

  • Mindig legyen tisztában a keresőzésre vonatkozó törvényekkel!
  • Tartsa tiszteletben a magánterületre vonatkozó szabályokat, és kérje a tulajdonos engedélyét a keresőzéshez!
  • Mindig temesse vissza a kiásott gödröket, és a megtalált szemetet vigye haza!Semmilyen formában ne károsítsa a természeti és az épített környezetet!
  • Soha ne tegyen kárt történeti vagy régészeti leletekben, területekben!
  • Lehet, hogy valaki minden fémkeresőst az Ön tevékenysége alapján fog megítélni!

A mohácsi csatatér kutatása

OTP áruvásárlási kölcsön

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fémdetektort?

Detektorok összehasonlító táblázata

Hírlevél feliratkozás

NAIH-77478/2014.

Facebook

Fémkeresők működés közben