Termékeink

Tippek és technikák a tengerparti és sekélyvízi kereséshez

A tenerparti keresés talán az egyetlen formája a kincsvadászatnak, amely során bárki többezer dolláros tárgyakat találhat csupán egy kisebb utazás alkalmával. Legfőképpen akkor, ha valaki rendszeresen eljár ilyen helyekre, hiszen értékes tárgyakat folyamatosan vesztenek el strandokon a világ minden pontján. Néhány kivételtől eltekintve, mindig lesznek olyan strandok, fürdőző helyek a világban, ahova az emberek eljártak fürödni, és hacsak a víz szennyezettsége ezeket alkalmatlanná nem teszi, éveken keresztül népszerűségnek örvendenek a fürdőzők körében.

Az alapok

Először is tekintsük át, hogy milyen jellegzetes kihívásokkal kell szembenézniük a tengerparti keresőknek. Ezután megosztunk néhány tippet és technikát, amelyek segítségével sikeresebbé válhatsz a kutatásaidban.

Mindenekelőtt, szükségünk van egy tiszta képre, hogy leginkább milyen típusú tárgyakra lelhetünk, mivel ez fogja előírni, hogy milyen beállítások lesznek a legalkalmasabbak az effajta kereséshez. A pénzérmék meglehetősen gyakoriak lesznek, várakozásainknak megfelelően. Az érmékről szóló fejezetben sokféle érme – Egyesült Államok-beli és egyéb helyről származó –lesz feltüntetve a tárgyazonosító számértékei alapján, valamint hogy azok milyen hangjelzéssel reagálnak a megfelelő beállítások kiválasztása után. Az ékszerek szintén gyakoriak, és ezek azok, amelyeket leginkább szeretnének megtalálni a tengerparti és sekélyvízi keresők. Ugyanakkor, amíg az érmék esetében egy átfogó lista áll rendelkezésre speciális megnevezésekkel és a várható tárgyazonosító értékekkel, az ékszerek számos tényező miatt rendkívül széles skálán helyezkednek el. Az arany szerfelett lágy, így azért, hogy az ékszerként hordható legyen, ötvözni kell más fémekkel, egyrészt a keménység eléréséhez, másrészt, hogy megváltoztassák annak természetes sárga színét. A tiszta aranyat 24 karátosnak tekintik, és a legtöbb ékszer a 10 karátostól (kevesebb, mint 50%-os tisztaságú) egészen a 22 karátosig (kicsivel több mint 92%-os tisztaságú) terjed. Bizonyos nemzetek előnyben részesítik a magasabb tisztaságú, azaz a 24 karátos aranyat. Végezz egy kis házi feladatot, hogy lásd, azokon a területeken, ahol tervezed a keresést, milyen típusú ékszereket hordanak és veszíthetnek el, így könnyebb lesz beállítani a programot vagy felismerni a specifikus tárgyazonosító értékeket, amelyekkel aranyra bukkanhatsz. A fennmaradó rész olyan fémekből állhat, mint a réz, cink, ezüst, nikkel, cadmium, alumínium vagy akár a vas, csak hogy néhányat említsünk. Ezután, amikor megkülönbözteted a tárgyak méreteit, mondjuk egy kis gyűrűt egy férfi pecsétgyűrűtől vagy egy nagy arany medáltól, könnyű meglátni, hogy az arany a tárgyazonosító spektrum széles skáláját mutatja. A 110. oldalon lévő táblázatot, valamint a 116. oldalon található leírást megtekintve láthatod, hogy az arany mely tárgyazonosító értékeket jelzi. 

Sajnos, hacsak nem egy olyan privát tengerparton kutakodsz, ahol a fürdőzőknek nem szabad temérdek italos dobozt bevinni a területre, meglepően nagy mennyiségű szemetet fogsz találni, többek között sörös doboz nyitóit, sörös és más üvegek kupakjait és cigarettadobozokat. Mint ahogy az arany ékszereknél is, ezeknek is megszámlálhatatlan variációja van, és a legtöbb befedi a területet, ahol az arany értékei gyakorlatilag lehetetlenné teszik azt, hogy az egyiket figyelmen kívül hagyjuk, a másikat pedig felfedjük. A 62. oldalon található analóg mérőműszert megtekintve látható, hogy a sörös doboz nyitója és az arany szinte ugyanazt a területet fedi le az értékeket tekintve. Ezt mindig tartsd szem előtt, mielőtt nekiállnál a diszkriminációt rendkívül magas értéken használni csak azért, mert csalódottá válsz a hatalmas mennyiségű szemét kiásásától.

A következő képet számos beszélgetésem során használtam az évek során, ugyanúgy, mint néhány könyvemben és cikkemben is, hogy megmutassam, mire készüljenek a tengerparti keresők kutatásaik alkalmával – aranyékszer, érmék, sörös doboz nyitója, kupakok, fólia, stb. Sajnálatos módon, amíg a fémdetektorok nem rendelkeznek kijelzővel, amely meg tudja mutatni a föld alatti tárgy valós képét, egy detektor sem lesz képes különbséget tenni 100%-os pontossággal a jó és a rossz tárgyak között. Mindazonáltal, az útmutató ebben a fejezetben, valamint pár “mentális diszkrimináció” segíteni fog, hogy részesedj abból, ami elveszett.

TIPP

A szemét gyakran egyenlő a kinccsel:

Ha egy olyan tengerparti területet fésülsz át, amely szemmel láthatólag semmi mást nem rejt magában, mint sörösdoboz nyitókat és kupakokat, valószínűleg egy olyan potenciális aranybányára bukkantál, amelyet mások már átvizsgáltak. Gyakran a detektorosok, akiknek kevés a türelmük és megértésük a reménybeli tárgyak megtalálása iránt, frusztráltak lesznek, amikor folyamatosan szemetet ásnak ki, és vagy elmennek egy kevésbé érdekes helyre, vagy felemelik a diszkrimináció értékét, hogy kizárják a szemetet. Habár valószínűleg elégedettséggel tölti el őket, hogy találnak 10$ értékű nemrég elhagyott érméket, miközben a szemetet otthagyva, a legtöbb aranyékszert is hátrahagyják, amelyek ugyanazokba az értékekbe sorolhatók. Kutasd át a területet átfogóan az áhított típusú tárgyakra fókuszálva, és nagyszerű jutalomban lehet részed. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian egyetértünk abban, hogy pár nehéz aranygyűrű elviszi a prímet néhány dollárnyi új érmével szemben.

A Deus ideális a tengerparti kereséshez

A kincsvadászat minden formájának megvan a specifikus céltárgya, amelyet meg szeretne találni; a tengerparti és sekélyvízi keresők leginkább az ezüst és aranyékszereket keresik. Mondani sem kell, hogy ezeken a helyeken nem azok keresgélnek, akik régebbi helyek sekély vizében szeretnek kutakodni, különösen az Egyesült Királyságban és Európában, ahol többszáz éves tárgyak is megtalálhatók. A keresők e csoportjának az Ereklye vadászat és a Mező és legelő keresés relevánsabb. Ez a fejezet bemutat néhány bevált tippet, hogyan védd meg a Deust az elemektől, amelyek könnyen alkalmazhatók a kincsvadászat más formái során. Ami leginkább megkülönbözteti a Deust más detektoroktól, amikor tengerparti és sekélyvízi keresésről van szó, az a működési frekvenciák választéka. A 18kHz frekvencia a kis, alacsony hővezetőképességű tárgyak észlelésére van optimalizálva, és az XP mérnöki csapat által fejlesztett tekercs kivitelezésével együtt, ez az egyik legérzékenyebb fémdetektor, amellyel ezeket a típusú tárgyakat lokalizálni lehet. Ha megnézed az előző fotó jobb felső részét, láthatsz egy kicsi 14 karátos arany keresztet. Gyakorlatilag nincs is súlya. Számos vízi detector tesztelése során rájöttem, hogy még egy olyan detektor van a Deus-on kívül, amely jelet ad, ha áthalad egy ilyen tárgy felett a tekercs– a Tesoro Tiger Shark, mindkettő egy erősebb jellel észleli azt. A Deus még egy medál nélküli láncot is megtalál, amely véghezvitele más detektorok esetében rendkívül nehéz. Nagy aranygyűrűk és nehéz láncok észlelése könnyűszerrel történik a legtöbb, tengerparti keresésre készült detektorral, de én szívesebben találok egy apró gyűrűt egy hatalmas gyémánttal, amely lehetőségét a Deus biztosítja 18kHz frekvencián. Más frekvenciáknak is megvan a helye, a terület feltételeitől függően, valamint hogy milyen tárgyat keresünk (ékszer, érmék, ereklyék, stb.).

A rugalmassággal, amellyel a Deus víz alá merítésének lehetősége egy egyszerű módosítással elérhető, egy olyan detektort birtokolsz, amely gyakorlatilag bármilyen lehetséges feltétellel és felhasználással működik.

Tipikus tárgyazonosító értékek

A következő táblázat azért készült, hogy a tengerparti keresés során tipikusan megtalált tárgyak jellegzetes példáit felhozva bemutassa a tárgyazonosító értékeket. Habár az értékek, amelyeket kapsz, közel kell, hogy álljanak a feltüntetett értékekhez, kimondottan ajánlott, hogy végezz teszteket olyan tárgyakkal, amelyeket szeretnél megtalálni, annak érdekében, hogy meg tudd határozni, mit várhatsz a te területeden.

Megjegyzés: Más gyakran talált tárgyak, mint például az érmék másik táblázatokban vannak felsorolva a könyvben.

Figyelmeztetés:

A kincsvadászok természetüknél fogva hajlamosak egyedül szembenézni a kihívásokkal. Ugyanakkor célszerű egy a gyártó által ajánlott szakszervízt igénybevenni a tekercsben történő elemcseréhez, hogy az újra összeszerelés után is biztosan vízálló maradjon a tekercs. Mivel az elemet ritkán kell cserélni, valamint a szervíz is csak egy jelképes összeget szokott kérni e szolgáltatásért, nem érdemes kockáztatni, hiszen sokkal többe kerülhet, mint amennyit megspórolsz, ha az első vízbemerítésnél a tekercs nem stimmel.

A Deus-szal nem kell félni a víztől

Ahogyan azt mind tudjuk, a vizet és az elektronikai eszközöket jobb nem összeengedni, mert általában olyankor katasztrófális következményekkel szembesülünk. Így, amikor a tengerparti vagy sekélyvízi keresés következik, a keresők számára az egyetlen jó választást az a detektor jelenti, amely ellenáll a vízben vagy víz körüli használat nehézségeinek, valamint a száraz homokos területeken is helytáll. Mivel ez a fejezet a tengerparti és sekélyvízi keresésről szól, had szögezzünk le még egy dolgot. Bár manapság elérhetők első osztályú vízi műszerek, azok használata általában kompromisszumokkal jár. Ilyen a vízálló lezáró alkatrész plusz súlya, a megnövekedett költségek az elektronika megvédéséhez szükséges R&D-vel kapcsolatban, valamint a műszer széleskörű szárazföldön történő alkalmazásának korlátozása. Sok, ma forgalomban lévő vízálló detektor valójában egy gyártó létező szárazföldi detektorának egy hasonmása, azzal a különbséggel, hogy az elektronikát egy vízálló burkolatba építik. A probléma az, hogy döntést kell hoznod, melyik lehetőséget válaszd, mivel ezek általában nem alakíthatók át egyik konfigurációról a másikra – amíg nem kerül be a Deus-t a képbe.

Ha megnézed a Deus detektor rendszerének alkatrészeit, a fejhallgató kontroll tokja vízálló (kibír egy kis vízbemerítést), a tekercs pedig teljes mértékben víz alá süllyeszthető, amelyek kombinációja ideálissá teszi a tengerparti és sekélyvízi kereséshez. A tekercs egész kicsi, amelynek köszönhetően alig jelent terhet a víz alatti kereséskor, valamint nincs pozitív úszóképessége, tehát nem akar feljönni a felszínre. Mindkét előbb említett tényező valódi előnyt jelent, ha a vízi keresés mellett döntünk. Bár a Deus egy ideális vízi detektornak tűnik, a vezetéknélküli kialakítás némi akadályt jelent, amelyről mindenképp beszélni kell. Amikor a tekercs a vízben közel 5-10 cm mélyre kerül, a jelzés, amelyet kibocsát többé nem fogható sem a vezérlőegységen, sem a fejhallgatón. Tehát, miközben a tekercs lehet, hogy éppen tárgyakat észlel, nem fogsz tudni róla. Ahogy szól a mondás: “A szükség nagyúr”. Amikor egy létező felszerelés átalakításáról van szó, a kincsvadászok mindig is rendkívül innovatívak voltak. Felismervén, hogy a Deus képes lokalizálni érméket, ékszeket és műtárgyakat a folyók, patakok, tavak és óceánok sekély vizeiben, kezdeményezték a kutatást azügyben, hogy megtalálják a módját annak, hogy a Deus tekercse kommunikálni tudjon a többi alkatrésszel, amikor víz alá merítjük, és közben megvédjük a nedvességtől.

Hogy ez létrejöhessen, szükség volt egy antennára, hogy a kereső tekercsből származó jelzéseket továbbítsa a vízen keresztül a vezérlőegységbe és / vagy a fejhallgatóba. Több lehetőséget is kidolgoztak erre. A választásod ezek közül az alapján történjen, hogy milyen mélyen szeretnél kutatni és mire szándékozod használni.

Kettő típusú vízi kereső létezik, és mindkettőnek másfajta beállításra van szüksége a Deus-szal történő vízi kereséskor. Az egyik csoport maximum térdig érő vízben szokott kutatni, és szereti a vezérlőegységet a rúdon hagyni. Mielőtt azon csodálkoznál, hogy miért korlátoznád azt, hogy milyen messze mész be a parttól ilyen lehetőségek mellett, ne feledd, hogy sok értékes gyűrűt vesztettek el az évek alatt édesanyák, akik a part melletti sekély vízben játszottak gyerekeikkel. Amennyiben nem érdekel egy komplexebb átalakítás, a part és a maximum 5cm-es mélységű víz közti terület is hozhat lenyűgöző találatokat. Ebben az esetben, az antenna egyik vége a tekercs azon részéhez van kapcsolva, ahonnan a jelzést továbbítja, a másik vége pedig a vezérlőegység tetejénél helyezkedik el, ahol a tekercs jelzései megérkeznek.

A Deus-hoz elérhető egy előre gyártott antenna felszerelés jelenleg a németországi XP Metal Detector disztribútortól (Abenteuer Schatzsuche), vagy létezik a “csináld magad” megoldás, amely során készítesz egy antennát árnyékolt RG6 koexiális kábelből, amely továbbítja a jeleket a tekercstől a vezérlőegységig. Kezdd azzal, hogy levágod a megfelelő hosszúságú kábelt attól függően, hogy a vezérlőegységet hol fogod elhelyezni (a rúdra rögzítve vagy egy vízálló tokban – a hosszúság 10-12cm körül lesz). Ezután, a külső borításból, valamint a fonott védőrétegből vágj le 2-3cm-t mindkét végéről úgy, hogy a belső műanyag eret és a közepén lévő vezetéket meghagyod (lásd a következő oldalon lévő képet – de a középső vezeték ne látszódjon ki!). Ha profibb munkát szeretnél végezni a kábellel, vásárolj néhány hőre zsugorodó csövet, és fedd le velük mindkét oldalát. Rögzítsd a kábelt a tekercshez/rúdhoz eltávolítható kábelkötözőkkel vagy kábel-tekercselőszalaggal. Ez lehetővé teszi, hogy eltávolítsd, és újra használd, amikor nem a tengerparton vagy. Az egyik végét helyezd a transzmitterhez, amely a tekercs töltőcsatlakozója mellett található. Vezesd fel a kábelt a rúdon és biztosítsd a másik végét a vezérlőegységen található vevő antenna mellett. Egy 15 cm-nél mélyebb vízben egy elhelyezett tárggyal való gyors ellenőrzés során meggyőződhetsz arról, hogy sikerült e kapcsolatot létrehozni a tekercs és a vezérlőegység között. Ez az átalakítás, amely lehetővé teszi a sekély vízben való keresést a vezérlőegységgel a rúdon a következő képeken látható:

Sekélyvízi antenna átalakítása a vezérlőegység rúdon való rögzítésével

Az XP termékek németországi és svájci disztribútora (Abenteuer-Schatzsuche) összeállított egy olyan felszerelést, amely tartalmazza az antenna kábelt és a rögzítőket, amelyek segítségével a Deus sekély vízben is használható a vezérlőegység rúdra való rögzítésével, ahogy a fenti képeken is látható. Nemzetközi kiszállítást vállalnak és az elérhetőségek megtalálhatók az XP Fémdetektorok honlapján. Figyelem: Legyél óvatos, amikor ezzel az összeállítással keresel. Amennyiben a vezérlőegység a víz alá merül, nagyon drága lehet a javítása. Figyelj a lyukakra és egyéb mélyedésekre, hogy véletlenül se veszítsd el az egyensúlyodat. A rúdhoz rögzített kötél megakadályozhatja, hogy a kontroll egység víz alá kerüljön ilyen esetekben.

A másik típusú keresők addig gázolnak a vízbe, ameddig csak tudnak – akár nyakig érő vízben is. Ez a módszer már nem csak azt a területet fedi le, ahol az édesanyák gyermekeikkel játszanak, hanem ahol fiatalok és felnőttek úsznak vagy más tevvékenységeket űznek – és az elvesztett értékek már mindegyik csoport tagjaihoz tartoznak. Mivel a nyakig érő vízben történő keresés megköveteli a Deus-szal kapcsolatos összes elektronikának a víztől való megvédését, szükség van még néhány kiegészítőre, hogy mélyvízben használhassuk. Először is, most is szükség lesz egy antennára, hogy továbbítsa a jelet a tekercstől a vezérlőegységig vagy egyenesen a vezetéknélküli fejhallgatóig. Erre a célra a kábel optimális hosszúsága 20-25cm. Ez hosszabb, mint a fent leírt antenna hossza, amely a sekélyvízi kereséshez kellett, de szükség van erre a hosszúságra, mivel a kábelnek el kell érnie az övtartóba elhelyezett vezérlőegységet, vagy a fejhallgatót, attól függően, hogy melyik beállítást szeretnéd használni. A vezérlőegységet egy vízálló tokba vagy tasakba kell helyezni (lásd a Kiegészítők fejezetet a lehetőségekről), amelyek iPod vagy MP3 lejátszók tárolására szolgálnak. Ezek a tartók szárazon tartják a vezérlőegységet még vízbe merítés során is, valamint rendelkeznek egy vízálló fejhallgatós jack kimenettel, így nyugodtan bedughatod a vízalatti fülhallgatódat vagy fejhallgatódat. Az antenna kábelt a tok/táska külső részéhez rögzítjük epoxy vagy forró ragasztóval, bár az epoxy ragasztó tartósabbnak bizonyult a természetben. A tokot/tasakot ezután betehetjük egy búvárkodáskor használt súlyövbe, megvédve ezzel az egységet az ütődésektől a vízben.

Antenna/légkábel: Ugyanaz az antenna kábel használandó a sekély vízben, mint itt is, azzal a kitétellel, hogy ebben az esetben hosszabb kábel szükséges, mivel a vezérlőegység vagy a derékon rögzített, vagy a nyakban lóg. Figyelem: A felszerelést gyártó disztribútor jelenleg nem gyárt hosszabb kábelt ezen alkalmazáshoz.

Vízálló tok vagy táska: Hogy a víz alatt is szárazon tartsd a vezérlőegységet, használj MP3 lejátszók és mobiltelefonok számára gyártott vízálló tokot, amely megvéd a vízi károktól. A Kiegészítők fejezetben találsz olyan tok/táska forgalmazókat, amelyeket leteszteltek és bizonyítottan nem ereszt – ez határozottan nem az a terület, ahol a legolcsóbb terméket megvéve hosszútávon jól járnánk.

Vízálló fülhallgatók vagy fejhallgatók: Mivel hallanod kell a megtalált tárgyak jelzését, egy vízalatti fülhallgató vagy fejhallgató beszerzése után nem kell aggodalmaskodni, hogy véletlenül vizes lesz az XP fejhallgató, ha netalántán víz alá kerülne a fejed. A Kiegészítők fejezetben számos lehetőség közül választhatsz.

Búvárkodáshoz használt súlyöv és súlyzseb: A búvárok manapság már a régi ólomöveket lecserélték a könnyű övekre, amelyekre könnyű súlyokat tehetnek kis zsebekben, valamint vannak speciális övek, amelyeket úgy képeztek ki, hogy nylon zsebekkel lehet hordani azokat. A kontroll egység a vízálló tokjában/tasakjában szépen beleillik az egyik ilyen kis zsebbe, ezzel pedig a Deus használhatóvá válik derékra rögzített detektorként a vízben. Nézz körül egy helyi búvárüzletben vagy online búvárfelszerelés forgalmazóknál, hogy tájékozódj a lehetőségekről.

Szárítószeres tasakok: Egy minőségi tok/tasak, amely MP3 lejátszókhoz és telefonokhoz készült, a kontroll egységet szárazon tartja, ugyanakkor, ha meleg, párás levegővel benne zárjuk le, kondenzáció alakulhat ki, amikor a felszínről hidegebb vízbe kerül. A szárítószeres tasak biztosítja, hogy a kondenzáció nem érinti az elektronikát. Ezek nagyon olcsón kaphatók, és megváltoztatják színüket, ha nedvesség éri őket, így tudni fogod, mikor kell cserélni. Búvárüzletek vagy fotóboltok is árulják.

Mélyebb vízi mód teljesen vízbe meríthető vezérlőegységgel és fejhallgatóval 

A már korábban leírt sekélyvízi módhoz hasonlóan szükséges egy antenna, de ezen felül a fent látható kiegészítők lehetővé teszik a Deus-t mint egy nagyon hatékony detektort, hogy olyan mélyen keresgéljünk, amennyire az lehetséges. A vezérlőegységet egy vízálló tokba/tasakba helyezzük egy szárítószeres tasakkal együtt. Az antennakábel a vezérlőegység külső részéhez van csatlakoztatva. A vízálló fülhallgatókat vagy fejhallgatókat jack kimenetbe dugjuk, amely integrálva van a tokba. A tokot/tasakot ezután beletesszük az egyik nylon zsebbe a súlyövön. A többi zsebet használhatod arra, hogy a megtalált tárgyakat belerakd – szemetet az egyikbe, érméket a másikba, az aranyakat pedig az összes többibe!

Terry Stinebeck egy szenvedélyes vadász Michigan-ből, aki az idejét azzal tölti, hogy tavasszal és ősszel régi otthonok környékén keres, nyáron pedig a vízi kereséssel foglalatoskodik, amikor a hőmérséklet és olyan zavaró tényezők, mint a kullancs vagy a szúnyog kevésbé vonzóvá teszik a szárazföldi keresést. Deus-t használ a vízben, és állítja, hogy ez az egyik legjobb detektor, amelyet ilyen helyzetben használt. A műszerét ő a következőképpen alakította át: RG6 kábelt használ az antennához, egy rúd-összeállítást a Fisher CZ-20/1280X-től és egy Iswim márkájú vízálló univerzális MP3 tartót (a ThumbsUp!-tól), hogy megvédje a vezérlőegységet. Nem győzi hangsúlyozni, hogy egy minőségi tartó megvásárlása az egyetlen módja az óvatosságnak – a víz és az elektronika nem szereti egymást! Terry szerint bár a vízálló kemény tokok sem rosszak, a puha tok előnye az, hogy a beállításokat módosíthatod vagy megváltoztathatod anélkül, hogy attól félnél, beleejted az egységet a vízbe, miuán kinyitottad a kemény tokot. Ő így gondolja: “Minek szerezzük be a világ legsokoldalúbb műszerét, amely működés közben is megváltoztatható programokkal rendelkezik, ha meg kell állnunk és ki kell nyitnunk a tokot a beállításokhoz?” A következő képek bemutatják Terry vízi keresőfelszerelését. A baloldali képen látható az antenna, amely gumikkal van odarögzítve a tasakhoz, a kábel vége pedig forró ragasztóval és egy kis hőre zsugorodó csővel van befedve. A középső fotó a rúd felépítését, az antennát és a vezérlőegységet mutatja be. A jobboldali képen pedig a tasak eleje látható, valamint hogy a vízben is milyen könnyen hozzá lehet férni és változtatásokat bevinni az érintőfelületen. 

Keresés csak fejhallgatóval:

Egy másik lehetőség, amelyet a sekélyvízi keresők megfontolhatnak az az, amikor a vezérlőegységet eltávolítjuk egy az egyben, és egyszerűen a tekercs-fejhallgató kombinációt használjuk, amikor a térdig erő víznél bejjebb merészkedünk. Én sokszor használtam ezt a fajta konfigurációt, és számos gyűrűt, régi érmét találtam olyan helyeken, ahol rendszeresen keresgélnek. Mivel a Deus mindhárom alkotórésze – a kereső tekercs, a vezérlőegység és a fejhallgató – vezetéknélkül kommunikál egymással, és teljességgel tudod működtetni egészen addig, amíg használod vagy a vezérlőegységet, vagy a fejhallgatót, hogy kommunikáljon a tekerccsel. Ahhoz hogy a beállítás megváltoztasd, ahogy az előző részben szerepel, felfuttatsz egy kábelt (RG6 koaxiális kábel) a tekercstől a rúdon keresztül közvetlenül a fejhallgatóhoz, amellyel létrehozod a kommunikációt a tekerccsel, miközben az a víz alá merül. Használd a fent leírt előírásokat, hogy a kábel végét megfelelően helyezd el a tekercs jeltovábbító részéhez. A kábel másik végéről szedj le 2-3cm-t, a belső vezetéket hagyd sértetlenül, tekerd be biztonságosan egy gyorskötözővel, amely elhelyezhető a fejhallgató vezérlőegysége körül ezzel biztosítva, hogy a jelzés elér a fejhallgatóhoz. A WS4 vezérlőegység/fejhallgató beállítás ideálisan működik erre a célra.

Figyelem: Légy óvatos, ha ezt a beállítást egy standard WS4 fejhallgatóval próbálod ki, mert ha nem vagy elővigyázatos, könnyen lecsúszhat a fejedről és beleeshet a vízbe.

A következő fotók bemutatják, hogy hogyan alkalmazható az átalakítás, ha egy CP6 fejhallgatót használunk a Chefphones-tól és a Central Soundz Wireless Whispers-t a Central Searchers-től (a Kiegészítők fejezetben megtalálod az elérhetőségeiket).

Bár a WS5 fejhallgatók szintén használhatók, nincs rés a vezérlőegység/vevőkészülék és a fejhallgató fülhallgatói között, hogy megtartsa a kábelt, így a kábel azon végét elég nehéz rögzíteni.

A feszülésmentesítő szerkezet egy további hasznos alkotórész, amennyiben nem csak alkalmanként szeretnéd használni a Deus-t sekélyvízi keresésre. Hogy megelőzzük a kábel feszülését abban az esetben, ha a WS4 vezérlőegység lekerülne a fejhallgatóról, készíts egy feszülésmentesítő szerkezetet, amely minden, a káblelen keletkező feszülést továbbít a fejhallgató keretére, és nem pedig a vezérlőegységre. A következő oldalon látható egy példa a feszülésmentesítőre.

Bár a vezérlőegység vízálló, ajánlatos friss vízzel leöblíteni, amint lehetséges, amennyiben a fejhallgató vezérlőegységét a vízbe meríted; különösen sós vízbe.

KÉP

Egy kép az én sekélyvízi kereséshez összeállított Deus-omról – az antennakábel felvezetve a tekercstől a rúdon át a CP6 típusú Chefphones-hoz, a rögzített WS4 vezérlőegységgel.

KÉP

A Central Soundz Wireless Whispers felszerelésem látható az antennakábellel és egy karabínerrel / kábelkötözővel, amely feszülésmentesítőként szolgál, és nem hagyja, hogy a WS4 vezérlőegység kiszabaduljon.

Mint ahogy egyik tengerpart sem egyforma, úgy a fémdetektorok sem:

Ha azon gondolkodsz, hogy kipróbálod a tengerparti vagy sekélyvízi keresést, ne feledd, hogy minden tengerpart különböző kihívásokkal jár, és bármely detektor teljesítménye – beleértve a Deus-t – jelentősen eltérhet egyik-másik tengerparton. Többnyire, az édesvízi tengerpartokon a feltételek teljesen kiegyensúlyozottak lesznek, és ezeket a körülményeket a Deus könnyen kezeli. A sósvízű tengerek ugyanakkor többféle kihívással kecsegtetnek: a fekete homok koncentráltságának különbsége, magának a tengerpartnak az összetétele (homok, kavics, köves, salak, korall, stb), az árapály, a közeli ipar és a part menti roncsok kapcsán felhalmozódott vas tárgyak. A Deus egy rendkívül sokoldalú fémdetektor, ugyanakkor, bizonyos feltételek mellett egyszerűen nem tud úrrá lenni a helyzeten és a teljesítménye emiatt nem tökéletes. El kell, hogy fogadjuk, hogy a Deus néhány sekélyvízben, még ha vízálló is, nem a megfelelő választás az elvégzendő feladatra, de még így is egy nagyon jól teljesítő detektor, amely átlagon felüli teljesítményt kínál az XP Csapat által biztosított beállíthatóságnak köszönhetően.

A “Gold” program

A “Gold” program használatát az évek során ismertettem bemutatókon és keresések alkalmával detektorosoknak, valamint több könyvben és cikkben is írtam róla a tengerparti és sekélyvízi keresés kapcsán. Azon visszajelzésekre alapozva, amelyeket számos kincskeresőtől kaptam világszerte, nagyon hatékony műszer volt a terepen az óránként megtalált arany tekintetében. Ezt a koncepciót eredetileg az 1990-es évek közepén megjelent könyveimben publikáltam, de ahogy szokták mondani, az idő változik. Az elmúlt két évtizedben jelentősen megnőtt a versengés a komoly tengerparti és sekélyvízi keresők közt, akik olyan gyártók felső kategóriájú vízálló detektoraikat használják, mint a Fisher, Garrett, Minelab, Tesoro és a White’s. Ezt a megközelítést bár nem lehet használni minden esetben, mégis egy olyan határozott célt ad versengéskor, amikor egy olyan helyen keresel, ahol csak meghatározott ideig tartózkodhatsz, vagy amikor kemény harcot vívsz más vízi keresőkkel, és mégis kitűnő eredményekkel zárhatod a keresést a megfelelő helyen. A legtöbb működő édesvízi tengerparton általában szabályozzák, mikor kereshetsz, és gyakran nem is engedik a keresést, amíg a szezon végén be nem zár a strand. Még az óceáni strandokon is nehézkes a keresés napközben, hiszen hatalmas embertömegeket vonzanak oda nyár közepén. Ennek eredményeképp, amint a strandokon engedélyezett a fémkeresés, vagy a tömeg elhagyja a strandot a nap végén, ne csodálkozz, ha sok más kereső közt találod magad, akik versenyeznek a jobbnál jobb elhagyott értékekért. A sikeres tengerparti kereső trükkje az, hogy annyi időt tölts el ékszerek keresésével, amennyit csak tudsz, miközben a nemrég elvesztett penny-ket és nikkelt figyelmen kívül hagyod, hiszen csak az idődet vesztegeted velük. Ne feledd, a siker matek kérdése – “mennyi értékes tárgyat tudsz felfedni óránként?” A legtöbb időt arra fecsérelni, hogy filléreket ásol ki, biztosítani fog arról, hogy a nap végén kevésbé voltál sikeres, mint amilyen lehetettél volna. Nem térnél inkább haza arany tárgyakkal a zsebedben vagy egy maréknyi apróval, amely esetleg fedezi az útiköltséget? Rendben, elég a háttérinformációkból. Kezdjük el átbeszélni, hogy használjuk a Deus-t, hogy több aranyat találjunk, valamint, hogy a mostanság elvesztett alacsony értékű érméket meghagyjuk a többi detektorosnak.

Tekints vissza a fejezet korábbi táblázatára, és nézd meg, hogy a tárgyazonosító értékeket figyelembe véve, hol fogsz találkozni azzal a típusú tárggyal, amelyet keresni szeretnél. Amennyiben inkább aranyat találnál, semmint pár modern érmét, azokra a jelzésekre kell fókuszálnod, amelyet egy tárgy hővezetése mutat, amely az arany lelőhelyét körülveszi. Nézd meg a korábbi táblázatban szereplő értékeket, és megtalálod, hogy az arany hol helyezkedik el ott. Egy vállalkozószellemű Deus tulajdonos körülbelül 40 különböző méretű, súlyú és tisztaságú (10 és 14 karátos) arany gyűrűt tesztelt, majd dokumentálta az eredményeket. A megkapott tárgyazonosító értékek 43 és 61 közé estek. Néhány, nagyon kicsi, vékony darab értéke lett kissé alacsonyabb, de még egy 0,2 gramm súlyú fehérarany gyűrű is 38-as értéket mutatott 18 kHz-en. Ezt az információt, valamint a világszerte Deus-t használók tesztadatait tekintve elmondható, hogy gyakorlatilag semmilyen arany tárgyat nem találunk 25-ös érték alatt és 65-ös érték felett 12 kHz-en keresve, valamint 35-ös érték alatt és 75-ös érték felett 18 kHz-en kutatva – amely a két optimális frekvencia a sekélyvízi keresés során. Megjegyzés: Az egyetlen kivételt a vékony aranyláncok és olyan apró tárgyak, mint a fülbevalók hátulja képezik, amelyek értéke 10-20 körüli skálán mozog, és elég kis zsákmány. Egyszóval arra állítsd be a Deus-t, amit keresni szeretnél. Ezek az értékek láthatók a következő ábrán:

ÁBRA

Ha növelni szeretnéd az esélyeidet, hogy aranyékszert találj, akkor a tapasztalatok alapján érzékelt jelzésekre kell fókuszálnod, hiszen úgy valószínűbb, hogy ékszereket találsz, és meg tudod különbözetni azt a többi tárgytól. Amit tenned kell: hozz létre egy programot, amely lehetővé teszi, hogy csak audio diszkrimináción keresztül keress.

Tehát itt van a Deus Gold programja

Ne feledd, egy tipikus tengerpart olyan tárgyak sokféleségét fogja eléd tárni, mint az érmék, ékszerek, fólia, kupakok, szegek vagy horgok – és ez a lista szinte végtelen. A legtöbb detektor esetében, ahhoz, hogy biztosan megtaláld az ékszereket, mindent fel kell tárnod, amelyet az adott helyen találsz, de legalábbis a fólia értéke felettieket mindenképp. Sajnos ez sokszor azt jelenti, hogy többszáz tárgyat ásol ki, mire egy aranygyűrűt, medált vagy láncot találsz. A Deus lehetővé teszi a diszkriminációt, a fokozatokat és az audio jelzést, amelyek segítségével ezeket az eltérítéseket kiküszöbölhetjük, vagy legalábbis könnyebben azonosíthatjuk. Sok detektort használó őrültnek gondolt az évek során, amikor azt mondtam nekik, hogy ahhoz, hogy több ékszert találjunk, figyelmen kívül kell hagyni a felettébb hasznos tárgyakat, mint például a centeket, tízcenteseket vagy ezüst ékszereket, ám amikor a feltételek megfelelőek lesznek, ez a technika nagyonis kifizetődik.

Mik ezek a feltételek? Amint korábban említettem, például amikor egy olyan helyen keresel, ahol meghatározott ideig tartózkodhatsz, és valószínűleg már nem térsz oda vissza, vagy amikor sokadmagaddal versengtek az elveszett értékekért. A következő példa demonstrálja, hogy a gondosan kiválogatott és  meghatározott tárgyakra való fókuszálásnak köszönhetően miképp vihetünk haza aranyat.

Minden évben, a Munka napja után (szeptember első hétfője), az Egyesült Államok több területén lévő State Park strandok, amelyek a szezon közben nem engednek be detektorosokat, megnyílnak előttük. Nyitás után a vízi kereső barátommal, Jim-mel úgy döntöttünk, hogy néhány napot eltöltünk pár ilyen strandon New Jersey-ben és New York-ban. Megtárgyaltuk Jim-mel, hogyan fejlesszük technikánkat, hogy minél több tárgyat találjunk, beleértve a Gold Programot is. Az első park lecsökkenttette a víz szintjét, amely ideálissá tette a helyszínt a kereséshez. Néhány óra elteltével Jim-mel szünetet tartottunk, hogy összevessük, miket találtunk. A zsebe tele volt érmékkel, kb. 10 dollár értékben, továbbá talált egy kis, lapos aranymedált, és meglepő módon, csekély hulladékot. Kérdésemre, miszerint a Gold Programot használta e, ezt felelte: “nem, nem igazán találtam semmit az érmék között, viszont találtam egy halom sörösdoboz nyitófület, így visszaálltam azokra a korábban már betáplált beállításokra, amelyek parkokban sokkal jobban működtek”. Ugyanakkor, az én zsebemben ott lapult 4 aranygyűrű, amelyekből 2 pecsétgyűrű volt, egy 14 karátos karkötő, egy 18 karátos feszület, néhány nickel, valamint kétmaréknyi sörösdoboz nyitófül és kupak. Jim számára nem tartott sokáig, hogy világosan lásson. Miután a fennmaradó időben viszaállt a Gold Programra, szert tett 6 szép aranytárgyra, és sokkal boldogabb volt, mintha továbbra is a nemrég elvesztett érmék után kutatott volna. Mellékesen megjegyzem, a parton más keresőkkel törént beszélgetésekből kiderült, hogy Jim-mel ketten közel annyi mindent találtunk, mint a többiek összesen, mivel azt a szisztémát követtük, amely a felmerülő feltételeknek megfelel, annak tudatában, hogy mit keresünk.

TIPP:

Szelektálj, miközben a Gold Programot használod:

A Gold Programot tengerpartokon érdemes leginkább használni, ahol kisebb az esélye, hogy régi érmékbe és egyéb értékekbe botlunk, mint pl. hajóroncsoktól kisodródott tárgyi leletekbe. Ezek közül néhány sokkal többet érhet, mint egy aranyékszer, és ennél fogva nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Meglehet, hogy több időbe telik egy ilyen hely átkutatása, ám az eltöltött idő ellenére mindenképp kárpótol minket az eredmény. Amennyiben van arra időd, hogy minden tárgyat feltárj az alsó diszkriminációs pontod felett – arany vagy érme egyaránt-, tedd meg. Végül, de nem utolsó sorban, lesz elég pénzed egy tanknyi üzemanyagra vagy egy kis harapnivalóra hazafelé.

Tehát, nézzük meg, hogy állítsd be a Deus-t, hogy lehetővé tegye nem csak az aranyékszerek felkutatását, hanem érmék, ezüstékszerek megtalálását is, ha van elegendő időd arra, vagy folyton jelezzen a műszer. A következő lépéseket követve beprogramozhatod a Deus-t, és elmentheted későbbi használatra. Mivel nem utasítjuk el a magasabb vezetőképességű tárgyakat, de különböző hangjelzést tulajdonítunk neki, nem áldozod fel a keresés mélységét, és te vagy az, nem a detektor, aki a végső döntést meghozza, hogy a tárgyat érdemes e kiásni.

A Gold Program programozása XP Deus-on:

 • DISC……………. › “8”
  - EXPERT……………. › 4 hangjelzés (a hangok egyénileg állíthatók)
            * (12kHz) EXPERT › 1. hangjelzés = 200 HZ
          ……………………….› 1. töréspont és hangjelzés = 8 & 322 HZ
                                          › 2. töréspont és hangjelzés = 25 &800 HZ (DIG tone)
                                          › 3. töréspont és hangjelzés = 70 & 502 HZ
            *(18 kHz) EXPERT › 1. hangjelzés = 200 HZ
          ……………………….› 1. töréspont és hangjelzés = 8 & 322 HZ
                                          › 2. töréspont és hangjelzés = 35 &800 HZ (DIG tone)
                                          › 3. töréspont és hangjelzés = 80 & 502 HZ
 • SZENZITIVITÁS …………………. › “90+”
  - TX POWER ……………………… › “2”
 • FREKVENCIA …………………. › 12 kHz vagy 18 kHz (18kHz érzékenyebb a kis aranytárgyakra, de a kis alumíniumdarabokra is érzékenyebb – majd a hely feltételei adják, melyik frekvencia optimálisabb a használathoz)
 • VAS MENNYISÉG …………….. › “0” (ezzel minden apró, vastartalmú tárgyat kizárhatunk)
 • REAKTIVITÁS …………………. › “0” vagy “1” (Hacsak nincs hatalmas mennyiségű hulladék , Reaktivitás beállítás “2” vagy magasabb esetén a mélység és a szenzitivitás feláldozása kisebb aranyékszerekért, kevés találattal az egész működés alatt)
       - LEHALKÍTÁS ……… › “0”
 • AUDIO JELZÉS ………….. › “5” – Ez biztosítja a maximális jelzéserősséget, és biztosít afelől, hogy a kisebb aranyékszereket, mint a medálokat, fülbevalókat és láncokat sem fogod otthagyni.
     - TÚLTERHELÉS …….. › “1”
 • G.B. ………………………….. › NYOMKÖVETÉS (a vízben, Manuális G.B- nehezen fenntartható a megfelelő beállítás)

Mentsd el a beállításokat: OPTIONS › PROGRAMS › SAVE (V2.0) or [SLOT #] (V3.X), majd nevezd át, hogy később könnyedén előhívhasd a terepen.

Amikor ezt a programot használod, gyakorlatilag minden aranyékszer a “DIG” (Áss) hangjelzést fogja adni. Ne feledd, hogy az amerikai nikkel, egyéb érmék hasonló hővezetéssel, sörösdobozok nyitófülei és kupakok mind ugyanazt a hangjelzést fogják produkálni. Sajnos, ha az aranyra pályázol, a többi helyen is ásnod kell, és ahogy korábban említettem, ha egy olyan területet találsz, ahol ilyen fajta hulladékokat ásol ki, lassíts és nézd meg, mit hagyott ott a többi detektoros. Az audio hangjelzések használatával megkülönböztethetők az arany, réz és ezüst tárgyak, így eldöntheted, hogy melyek azok a tárgyak, amelyeket érdemes feltárni a hangjelzés alapján. Ha nem sok jelzést kapsz az aranyra, akkor szánj egy kis időt a magasabb hővezetésű jelzésekre.

Ha a második törésponton kapsz jelzést, pl. 322 HZ-en, figyeld meg a jelzés erősségét. Ha az egy gyengébb jelzés, próbáld megkeresni, hogy lásd, mi az. Bár kis fémlemezek ugyanabba az értéktartományba esnek, vékony aranyláncok és kis ékszerek szintén. Ebben a tartományban neked kell döntened a jelzések felől – a türelem kifizetődhet, de ez attól függ, mennyi időt tudsz szánni a helyre, és mennyi hulladékot akarsz kiásni a nap folyamán.

Ha olyan területre kerülsz, amely nagy mennyiségű hulladékot rejt, mint sörösdoboz nyitót, kupakokat egy korábbi buliból, alkalmazhatsz egy kiskaput, amellyel kizárhatsz egy meghatározott típusú hulladékot keresésed alkalmával. Egy konkrét területen egy szűk, jól meghatározott fokozat alkalmazása, majd annak elhagyása, miután a hulladék már többé nem okoz problémát, jelentősen megnövelheti a jó találataid számát olyan területeken, amelyeket más keresők egyszerűen elkerülnek.

 

A Deus triplázott

KÉP 

Épphogy a nyár csendesedni kezdett, amikor Steve Jacobs felkapta a Deus-t, majd miután kipróbálta pár, az otthonához közeli szokásos helyen Tennessee központjában, elment vele egy közeli tó nagy, nyílvános strandjára. Egyértelmű volt, hogy mások már korábban keresgéltek ott, hiszen korábbi ásások nyomait látta, ám a Deus remekül szerepelt. A 12 kHz-en való működés mellett döntött, “99”-re állította a szenzitivitást, a TX Power-t “3”-ra, és egy maroknyi érmén kívül ezt a három súlyos aranygyűrűt ásta ki 20-25 cm mélységből.

A Gold Field program használata tengerparti kereséskor

A Gold Field programot eredetileg az afrikai aranylelőhelyeken történő használatra fejlesztették ki, ahol az ásványianyagokban gazdag talajban lévő kisebb aranydarabokhoz szükséges szenzitivitás feltétel volt. Ez a szenzitivitás alkalmazható a vízi kereséskor, amikor tárgyakat keresünk, mint pl aranyláncok, fülbevalók, medálok és pici gyűrűk, amelyek gyakran drága köveket is magukba foglalnak. Nem úgy mint más detektorok, amelyek egy all metal módban kutató működési elvűek, a Deus a vezérlőegységen vagy a WS4 kijelzőn keresztül tárgyi meghatározást biztosít, valamint néhány nagyobb vastartalmú tárgy limitált elvetését is az IAR Diszkriminációs áramkörnek köszönhetően.

Bár vannak olyan Deus programok, amelyek bizonyítottan édes és sósvízben is megállják helyüket, a V3.X csomagban található Gold Field program még egy lehetőséget kínál, amelyet érdemes kipróbálni, és a végén még mindig ki lehet választani, melyik a legmegfelelőbb egy bizonyos terület feltételeihez.

Beállítások a Gold Field tengerparti kereséshez:

 • SZENZITIVITÁS …………………. › “90”
  - TX POWER ……………………… › “2”
 • FREKVENCIA …………………. › 12 kHz vagy 18 kHz (ismét a 18kHz érzékenyebb a kis aranytárgyakra, de a kis alumíniumdarabokra is érzékenyebb – majd a hely feltételei adják, melyik frekvencia optimálisabb a használathoz)
 • REAKTIVITÁS …………………. › “1” vagy “2” (Hacsak nincs hatalmas mennyiségű hulladék , Reaktivitás beállítás “2” vagy magasabb érték kiválasztása esetén a mélység és a szenzitivitás feláldozása kisebb aranyékszerekért, kevés találattal az egész működés alatt)
 • IAR DISZKRIMINÁCIÓ ………….. › “0” – Bár ez csak a nagyobb vastartalmú tárgyakat hagyja figyelmen kívül, amelyek erős jelzést adnak, hagyd az értéket “0”-n, hacsak nem kezdesz el kiásni szegeket és más hasonló vastartalmú tárgyakat. Magasabb értékek akadozó audio jelzéseket eredményezhetnek ékszer találásakor.
     - HANGJELZÉS …….. › 553 HZ (egyéni választás, válassz egy olyan frekvenciát, amellyel meg tudod különböztetni az alig hallható jelzéseket)
 • G.B. ………………………….. › NYOMKÖVETÉS száraz homokhoz/manuális, nedves, sós homokhoz (mindenképp a tengerparti opciót válaszd, hogy elérd a kívánt talajegyensúly beállítást)

Az itt látható gyönyörű gyémántgyűrűt Frank Rodgers találta a Deus Gold Field prgoramját használva, amikor épp a Hilton Head Island-en vakációzott (Dél-Karolnia). A nyaralásuk előtt 1 nappal frissítette a Deust, és habár kevés ideje volt gyakorolni az új programmal, közel 22 cm mélyen megtalálta ezt a gyűrűt a hotelük előtt található tengerpart egyik bejáratánál. Frank azt mondta, a Gold Field program segítségével szép lassan dolgozott a járda mellett, amely a homokbuckákon át vezetett, pontosan ahol a gyűrűt találta.

KÉP

A Gold Field program előnye tengerparti kereséskor, hogy nagyon érzékeny az alacsony/közepesen hővezető tárgyakra, amelyekbe az aranyékszerek is beletartoznak. Továbbá, a GRAB funkció lehetővé teszi a változtatásokat az ásványosodásban, amiért gyorsan kompenzál. Amennyiben érdekel, és kipróbálnád ezt a programot a strandon, lapozz a Lehetőségek a Deus-szal című fejezethez, ahol megtalálod a részleteket, hogy a Gold Field program mire is képes. 

Sósvízű tengerparti keresés beállításai a Deus-hoz

A sósvízű tengerpartok olyan egyedi kihívásokat jelentenek, amelyeket sok detektor nem képes hatékonyan kezelni. Az édesvízi helyeken a víznek csak kicsi, vagy épp semmi hatása nincs a tekercs által közvetített jelzésekre, és az egyetlen feltétel, amely miatt kompenzálni kell a legjobb teljesítmény eléréséhez, a talajásványosodás. Mivel ez ugyanaz a feltétel, amellyel a szárazföldi keresők is szembenéznek, a detektorok viszonylag könnyen tudnak váltani a száraz homokról az édesvízre. Ugyanakkor, sok sósvízű tengerpart rendelkezik két teljesen különböző feltétellel, és hogy mindkettőnek megfeleljünk, igazi kihívást jelent. Ezek a következők: 1) sósvíz és 2) fekete homok/vas-oxidok/ásványosodás. Hogy bármelyik feltételt kiegyenlítsük, a talaj-egyensúly tartománynak a megfelelő értékek közt kell lennie, hogy a hatást figyelmen kívül tudja hagyni, vagy legalábbis lecsökkentse, amennyire az lehetséges. A következő ábra bemutatja, hogy ez a két feltétel valójában a talajegyensúly skála két ellenétes végén helyezkedik el. Ez felvet némi kihívást a fémdetektor mérnökeinek, valamint hogy “melyik feltétel a domináns faktor, amelyikért kompenzálni kell?”

ÁBRA

Sósvíz ‹-----› feketehomok

elvárt talajegyensúly tartomány

Vannak olyan sósvízű tengerpartok a Karib-szigeteken, az Egyesült Államok déli partvidékén, a Távolkeleten és Európa egyes részein, ahol gyakorlatilag nincs fekete homok vagy vas-oxid, és a partok tiszta, fehér homokkal rendelkeznek. Ezekben az esetekben, az egyetlen feltétel, amelynek eleget kell tenni, az a sósvíz hatása. Amikor a BEACH=YES talajegyensúly opciót kiválasztjuk a Deus-on, egy másik tartomány aktiválódik, amely lehetővé teszi a detektor számára a sósvíz hatásának kizárását keresési mélységen. A részletekért tekints vissza az Általános tippek és technikák című fejezetbe. A következő táblázat bemutat két különböző talajegyensúly tartományt a G.B menün belül a BEACH menü kiválasztása alapján.

TALAJEGYENSÚLY TARTOMÁNY

BEACH = YES

BEACH = NO

"0"-"30"

"60"-"95"

A probléma akkor lép fel, ha egy olyan sósvízben találod magad, amely teljes mértékben fekete homokkal fedett, mivel mindegyik különböző talajegyensúly tartományt követel meg annak érdekében, hogy a hatásuk a detektor működésére ne legyen befolyással. Meg kell jegyezni, hogy a fekete homok és a sósvíz hatása ritkán kiegyensúlyozott. Ez azt jelenti, hogy egy konkrét strandon, a fekete homok sokkal nagyobb hatással lehet a detektor működésére, mint a sósvíz. Ebben az esetben, a fekete homok által okozott hatás kompenzálásakor a talajegyensúly tartomány felső értékeit használva nagyobb előnyre tehetünk szert, mint a sósvíz hatásának kompenzálásához a talajegyensúly tartomány alacsonyabb értékeit használnánk. A feltételek változnak, akár ugyanazon a strandon pár méterrel arrébb – és ennek eredményeképp az ideális beállítás lehet konstans vagy különböző is.

Most jött el az ideje, hogy felöltsem a páncélomat, mivel a fejezet további részének tartalma okozhat némi vitát. Az egyfrekvenciás detektorok – beleértve a Deus-t is, mivel bár 4 frekvencia közül választhatunk, egyszerre csak egyet lehet használni – meg kell, hogy küzdjenek egyes sósvízű tengerparton található feltételekkel, ahol nagy mennyiségű fekete homok, vas-oxid és vastartalmú tárgyak találhatók. Ahhoz, hogy teljesen ki tudjuk küszöbölni a sósvíz és a többi említett faktor hatását, képesnek kell lennünk a talajegyensúly kompenzáció alkalmazására a spektrum mindkét végén egyszerre. Mivel ezt könnyebb mondani, mint megcsinálni, a detektor-gyártók megpróbálnak kifejleszteni egy áramkörkapcsolási sémát, amely a lehető legjobb munkát képes elvégezni azon összetett feltételek alatt, amelyekkel a mérnökök szerint a legtöbb használó szembesül. A valóság az, hogy ebben a helyzetben az egyfrekvenciájú detektorok nem fogják elérni teljesítményben ugyanazt a szintet, mint a multifrekvenciás vagy pulzus indukciós detektorok. Ugyanakkor létezik pár technika, amely lehetővé teszi, hogy az egyfrekvenciás detektor határain belül mindent kihozzunk a gépből, amit csak lehet. Meg kell viszont érteni azt, ha csak sósvízű tengerpartokon tervezed a kereséseket a fekete homok feltétele mellett, a Deus nem biztos, hogy a legjobb választás. Másrészről, ha évente párszor családi vakáció gyanánt meglátogatod az óceánt, és a tengerparton szeretnél keresgélni, átlagon felüli teljesítményt nyújthat a Deus néhány keresési beállítás és a megfelelő keresési stílus alkalmazásával. Most viszont nézzük meg, hogy hozhatjuk ki a legtöbbet a Deus-ból sósvízű tengerpartokon kutatva. A partokat három külön részre lehet osztani, ahogy azt az ábra is mutatja.

ÁBRA

 

Szárazhomok rész                    Részben nedves rész                              Nedves rész                         Óceán tengerpart apálykor

A felső rész (szárazhomok rész) száraz homokból áll, és mivel itt nem kell foglalkozni a sósvízzel, a szárazföldön használt talajegyensúly beállítás megfelelően működik. Ebben az esetben, válaszd ki a G.B menüben a BEACH = NO opciót, és használd azt a módszert, amellyel a talajegyensúlyt be szeretnéd állítani. A talajfeltételeknek nem nagyon szabadna változnia, így vagy a Pumping vagy a manuális opció jobban preferált, mint a Tracking opció. Ha megtekinted a DRY BEACH program által adott beállításokat, láthatod, hogy a talajegyensúlyt kezdetben “90”-re állítja, amely az alapértelmezett beállítás a szárazföldi keresésre optimalizált más programok esetében. A DRY BEACH program kitűnően működik ezen a területen.

A következő rész (Részben nedves rész) az a terület, amely a felső részében nyirkos, az alsóbb részében pedig homokos-iszapos. Ez a terület problémákat okoz a Deus-nak, mint minden egyfrekvenciás detektornak, mivel az egyéb feltételek mellett még a sósvíz is fellép. Ilyenkor meg kell határozni, hogy melyik az a kettő feltétel, amely a legnagyobb befolyással van az összteljesítményre, és ezzel már meg lehet határozni, hogy milyen talajegyensúly beállítást használjunk. Ezen terület felsőbb részein a BEACH = NO opció lehetővé teszi a Deus-nak, hogy a homokban lévő feltételeket figyelmen kívül hagyja, és megtalálja a mélyen levő tárgyakat. Ahogy az óceán felé haladunk, a sósvíz aránya növekszik, és a talajegyensúly beállítást kompenzálni kell a spektrum egyik végétől a másikig azért, ami a legnagyobb befolyással van a teljesítményre. Ez a változás ugyanolyan, mint egy játszótéren lévő mérleghinta, ahol az egyensúly úgy változik, ahogy a feltételek változnak a tekercs alatt. A legjobb módja az ezen a területen történő keresésnek, ha felméred a feltételeket és meghatározod, hogy melyik talajegyensúly beállítás a legmegfelelőbb a tengerpart bizonyos részeinek átkutatásához. Nézd az ajánlott talajegyensúly beállítást a kijelzőn, és az alapján módosíts. Próbáld ki mindkét opciót, és kiderül, hogy melyik biztosít egyenletesebb működést, és a választásod lehet, hogy megváltozik, ahogy egyre közelebb kerülsz a vízhez, ahogy a víz-homok arány nő, ahogy a víz határát eléred. Keskeny sávokban próbálj keresni, a vízzel párhuzamosan, és ott kezdd, ahol a száraz rész és a részben nedves rész találkozik. Ezzel a homok-víz mátrix nagyjából egyensúlyban tartható a tekercs alatt az egész keresés folyamán. Ahogy közeledsz a nedvesebb terület felé, jobban teszed, ha megváltoztatod a keresési mintát, azaz a víz felé, majd visszasétálsz. Ez a feltételeket állandóvá teszi minden egyes keresés alatt, habár, ahogy közelebb kerülsz a vízhez, lehet, hogy szükséges egy gyors változtatást eszközölni a talajegyensúly bállításában a detektor stabilizálása érdekében.

ÁBRA

A harmadik rész (Nedves rész) teljesen telített sósvízzel, és mindenképp a BEACH = YES talajegyensúly beállítás szükséges, hogy a feltételekhez alkalmazkodni tudjon a Deus. Ne feledd, a fekete homoknak még mindig meglesz a hatása, ám azzal, hogy kizárjuk azt a tényezőt, amely a legnagyobb befolyással van a teljesítményre (a sósvíz), már megkapod a legjobb teljesítményt, amely a jelenlevő speciális feltételek mellett lehetséges. Itt a feltételek sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek, mint a részben nedves területen. A BEACH = YES opciót kiválasztva, valamint a talajegyensúly e területhez való beállítását elvégezve, elfogadható eredményeket hoz majd, de jobb, ha reálisan állunk hozzá, és nem várunk el pulzus indukciós működést a Deus-tól. A pulzus indukciós detektorokhoz képest a Deus előnyei a diszkriminációja és az audios megkülönböztető képességei. A DISC és SENSITIVITY beállítások megváltoztatásával szintén csökkenthető a zaj, amikor ezen a területen keresünk, valamint azzal is, ha a tekercset épp a nedves homok felett tartjuk. A tengerpart összetételétől függően lehetséges, hogy a merőleges és nem a párhuzamos keresési mód kipróbálásával jobb eredményeket érsz el. Amennyiben tengerpart rendelkezik egy nagy és lapos területettel, amely a dagály elhaladtával felszínre kerül, a párhuzamos keresés nagyon jól működik. Ha a terület eléggé meredek, és egy kisebb fajta ingatlan kerül felszínre apálykor, a merőleges módszer választandó. A legjobb módszer, ha elásol egy érmét a nedves homokba, majd megtapasztalod, hogy melyik keresési minta és mely specifikus beállítások a legmegfelelőbbek azon a tengerparton.

TIPP

Figyelj a jelzésekre a zajok között:

Ha a részben nedves vagy nedves részen keresel és zajokat hallasz, ahelyett, hogy csökkentenéd a SENSITIVITY és TX Power beállításait, próbáld kihallani az ismétlődő jeleket a zajok közül. Amikor a Deus egy jó céltárgy felett elhalad, a jelzés, amelyet kiad azonnal felismerhetővé válik az össze-vissza hallott zajból, ami nem ismétlődik. Ahogy azt sokan állítják: amikor egy jó céltárgyhoz érsz, a jelzés kiemelkedik és eltéveszthetetlenné válik a cél.

A sósvízű tengerparti keresők, akik a Deus-t a részben nedves és nedves területeken használták, a következő beállításokat egy jó kezdőpontnak találták ehhez az alkalmazáshoz. Ne feledd, megérteni, hogy melyik funkció mit tesz, majd felmérni az aktuális feltételeket egy adott keresőhelyen lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozd ki a Deus-ból. Megjegyzés: ezen a területen a V3.0 általában hangosabb, mint a V2.0.

 • FREKVENCIA …………………. › 18 kHz (bizonyos tengerpartokon az alacsonyabb frekvenciák egyenletesebb működést és plusz keresési mélységet biztosíthatnak, ugyanakkor a kisebb arany tárgyakra az érzékenység lecsökken. Ha sósvizes területen keresel, és régi sárgaréz, vörösréz vagy ezüst után szeretnél kutatni, próbáld ki a 12kHz vagy 8kHz frekvenciát a jobb eredmény eléréséért és a kevesebb kis fémdarabok és fekete homok által okozott kisebb zajért. Az also határhoz megint csak látnod kell, melyik a legmegfelelőbb a te területeden.
 • G.B. ………………………….. › BEACH = YES (a nedves területen) vagy NO (száraz területen). A két terület között hagyd, hogy a kijezőn megjelenő G.B. szám vezessen. PUMPING (amennyiben a FAIL üzenet jelenik meg a kijelzőn, amely sósvizes területeken gyakori, használd a MANUAL-t, és válaszd ki azt az értéket, amely közelít a kijelzőn mutatott számhoz.)
 • DISC……………. › “8”
 • HANGJELZÉS ………….. › “4 hangjelzés”. A Gold programánl láthatod a töréspontokat.
 • AUDIO R ……………………..› “3” vagy “4” (“4” vagy “5” a V3.X típuson, ha a feltételek engedik ezt a beállítást.) A WET BEACH program az “1” értéket használja, amely nem biztosít jelzéserősítést. A keresési mélységet ellentétetesen befolyásolja néhány fok a sósvizes területeken, így a jelerősítés ajánlott annak érdekében, hogy ne mulasszuk el a gyenge jelzéseket sem.
 • REAKTIVITÁS …………………. › “0” vagy “1” (Hacsak nincs hatalmas mennyiségű hulladék, ami ritka a sósvízes tengerpartokon, a Reaktivitás csökkentése akkora keresési mélységet biztosít, amekkora lehetséges. Ha rendkívül hangos, próbáld meg ezt csökkenteni, és figyeld meg, hogy a zajok csökkentek e.
 • LEHALKÍTÁS ……… › “0” vagy “1” – csak akkor növeld, ha a zajok már nagyon erősek
 • SZENZITIVITÁS …………………. › “85” (kezdd ezen a ponton, és ha azt látod, hogy növelni tudod a zajok nagymértékű növelése nélkül, vagy ha a feltételek miatt csökkentened kell, 1-2 ponttal változtasd egyszerre, hogy megtaláld az optimális beállítást.)
 • TX POWER ……………………… › “1” (kevesebb fekete homokkal rendelkező strandokon, vagy egységesebb feltételek mellett, a “2”-es TX Power beállítás használható, ha a feltételek megengedik és lehet, hogy egy kicsit mélyebbre áshatunk.)
 • VASMENNYISÉG …………….. › “0” vagy “1”. Az “1” érték egy csekély mennyiségű vas áteresztésével jár, és biztosítja, hogy a finom kis arany tárgyakat nem vasnak látja, ami miatt véletlenül átsiklanánk felettük.

A Deus helyt áll a vízben!

KÉP

Terry Stinebeck amikor teheti, használja a Deus-t nyáron, rengeteg időt tölt Michigan körüli tavaknál és folyóknál. A fenti fotó bemutatja a 2013-as év első vízi zsákmányolásának eredményeit. 7 órát töltött a vízben és összesen 262 tárgyat ásott ki. Terry a következőt gondolja: “Nagyszerű, hogy működés közben is változtathatunk a programon, amikor ki-be sétálunk hulladékos pontokba, például régi kikötők területén. A Deus az egyetlen detektor, amely erre képes a vízben.”

Figyelem!

Kérjük, hogy mindig a hatályos jogszabályoknak és törvényeknek megfelelően járjon el, ha fémkeresőt használ, és az alábbiakat mindig tartsa szemelőtt:

 • Mindig legyen tisztában a keresőzésre vonatkozó törvényekkel!
 • Tartsa tiszteletben a magánterületre vonatkozó szabályokat, és kérje a tulajdonos engedélyét a keresőzéshez!
 • Mindig temesse vissza a kiásott gödröket, és a megtalált szemetet vigye haza!Semmilyen formában ne károsítsa a természeti és az épített környezetet!
 • Soha ne tegyen kárt történeti vagy régészeti leletekben, területekben!
 • Lehet, hogy valaki minden fémkeresőst az Ön tevékenysége alapján fog megítélni!

A mohácsi csatatér kutatása

OTP áruvásárlási kölcsön

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fémdetektort?

Detektorok összehasonlító táblázata

Hírlevél feliratkozás

NAIH-77478/2014.

Facebook

Fémkeresők működés közben